Raději sankce, než americké zbraně na Ukrajinu. Přední lidovec k Rusku i Zemanově cestě do Moskvy

12.04.2015 16:25 | Zprávy

ROZHOVOR O cestě prezidenta Zemana do Moskvy, americkém konvoji a napětí mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině se vyjadřuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). "Aktivní zapojení Ruska do tohoto konfliktu a porušení mezinárodního práva je naprosto zjevné. Je rovněž jasné, že bez Ruska nelze dosáhnout míru na Ukrajině, z čehož vyplývá jeho odpovědnost. Minské dohody jsou poslední šancí jak dosáhnout diplomatického řešení - a vyhnout se další eskalaci konfliktu, což platí pro všechny zúčastněné, včetně Ruska," uvedl.

Raději sankce, než americké zbraně na Ukrajinu. Přední lidovec k Rusku i Zemanově cestě do Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Jan Bartošek

Cesta prezidenta Zemana 9. května do Moskvy u příležitosti konce druhé světové války, zvláště pak jeho původní úmysl účastnit se vojenské přehlídky, budí vášně. Prezident argumentuje tím, že jede uctít 150 tisíc padlých sovětských vojáků na našem území. Vy s touto cestou nesouhlasíte. Proč?

Jsem rád, že prezident Zeman se rozhodl vojenské přehlídky neúčastnit. Je to v souladu s tím, na čem se usnesla KDU-ČSL. Naši ministři rovněž byli připraveni zdržet se hlasování o cestě prezidenta do Ruska, pokud by její součástí byla i vojenská přehlídka. Nikdo nic nenamítá proti uctění památky padlých vojáků, ostatně německá kancléřka do Ruska také jede, nikoli však na přehlídku zbraní, za jejichž pomocí dochází v rozporu s mezinárodním právem k destabilizaci Ukrajiny. Český prezident se nakonec zachová stejně, a to je dobře.

Co si myslíte o medializované slovní přestřelce mezi českým prezidentem a americkým velvyslancem?

Prezident reagoval poněkud emotivně. Nicméně interpretace, že se snad Hrad chystá přerušit styky s velvyslanectvím USA se ukázala jako značně přehnaná, což kvituji. Pravdou ovše také je, že není vhodné, aby se ambasador tímto způsobem vyjadřoval na adresu hlavy hostitelské země. Kritika kroků prezidenta je věcí vnitřní politiky - a KDU-ČSL svůj názor na přehlídku ruské vojenské moci vyjádřila jasně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

0:01 Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších …