Julian Assange prozrazuje: Eurasie! Toho se USA nejvíce bojí. Proto je tu TTIP. A uprchlíci...

30.10.2015 13:51 | Zprávy

REPORTÁŽ Diváci v přeplněném kinosálu v Jihlavě ve čtvrtek sledovali videopřenos z ekvádorského velvyslanectví v Londýně – hostem Mezinárodního filmového festivalu dokumentárních filmů byl na dálku Julian Assange, který odpovídal na dotazy a ostře se vymezoval zejména vůči Spojeným státům a jejich zpravodajským službám.

Julian Assange prozrazuje: Eurasie! Toho se USA nejvíce bojí. Proto je tu TTIP. A uprchlíci...
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

V úvod Assange dostal dotaz na jeho povědomí o České republice. „Byl jsem tam před deseti lety během prezidentských voleb, ale na posledních pět let mám dobrou omluvu, protože jsem bez obvinění zadržován ve Spojeném království,“ řekl s úsměvem Assange, který pak popsal svou současnou situaci a pocity: „Lidé jsou velmi přizpůsobiví, to je jedna z jejich nejlepších vlastností, ale i jedna z nejhorších. Myslím, že jsem se velice dobře přizpůsobil a jsem svým způsobem institucionalizován, nicméně zde mohu pracovat, i když jsem fyzicky velmi omezen.“

Samozřejmou pak byla otázka na vznik Wikileaks a na jejich proklamovaný cíl napomoci světu, aby byl spravedlivější. „Svým způsobem chápu, že se o tom dá diskutovat, lidé jsou jiní než kameny nebo stromy, dokážeme se poučit ze svých zkušeností, tímto způsobem vznikly všechny dobré věci během vývoje lidské civilizace. Tato civilizace má ale jen limitované možnosti, pokud jde o spravedlnost. K tomu, aby byla spravedlivá, je nutné vědět, jak funguje a jaké má limity,“ řekl k tématu Julian Assange. Zmíněné limity jsou podle něj dvojí – jednak není přístupná spousta informací o tom, jak se instituce chovají, a všechny politické teorie jsou v tomto ohledu nedostatečné, protože politická teorie je jen tak dobrá, jak dobré jsou informace, z nichž vychází. „A za druhé je zde problém distribuce a cenzury těchto informací. Z toho je myslím jasné, co jako Wikileaks děláme – rozhodli jsme se vyřešit nejhorší případy míry utajení a tlaku na cenzuru, tam lze rozšířit oblast toho, co je možné se dozvědět,“ řekl jihlavskému publiku Assange.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Tomio Okamura byl položen dotaz

Věříte v nezávislý proces?

Tvrdíte, že je to vaše trestní stíhání politický proces. Ty ale rozhodně neprobíhaly podle nějakého práva. Co tedy čekáte od toho vašeho procesu? A fakt myslíte, že nějaký politik, může ovlivňovat soudní moc u nás? Jestli ano, co uděláte, aby k tomu nedocházelo, když budete ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…