Mám plat jako asistentka, plakal poslanec ODS. Klasnová ho setřela

13.12.2012 20:10 | Zprávy

Sněmovna zablokovala zákon, podle nějž se poslancům už neměly danit poslanecké náhrady. Tím by se jejich příjem zvýšil o tisícikoruny. Poslanec za ODS Tomáš Úlehla prohlásil pro server Týden.cz, že za 39 tisíc korun čistého není schopen uživit rodinu. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly některých poslanců, jak tento výrok vnímají a zda mají stejný názor.

Mám plat jako asistentka, plakal poslanec ODS. Klasnová ho setřela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Dodejme pro úplnost, že hrubý poslanecký plat je 56 tisíc korun, po zdanění oněch 39 tisíc, bez příplatků a bez náhrad. Příplatky pobírá poslanec za předsednictví ve výboru či podvýboru, což není případ poslance Úlehly, který je „jen“ místopředsedou jednoho výboru a řadovým členem tří dalších výborů.

Kromě toho je Úlehla členem dvou stálých delegací, s nimiž cestuje na jednání do Parlamentního shromáždění Rady Evropy a do Shromáždění Západoevropské unie. Do výborových funkcí však navrhuje vlastní klub, takže se redakce obrátila, mimo jiné, i na předsedu poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru. 

Ani předseda klubu ODS nepovažuje výrok za vhodný

Nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura nechtěl příliš rozvádět Úlehlův výrok. „Řeknu vám to jednou větou – takový výrok opravdu není vhodný," konstatoval stále ještě předseda klubu ODS. „Ještě čtyři dny,“ poznamenal s úsměvem. Pak se prý už bude plně věnovat ministerské funkci a zůstane pouze řadovým poslancem.

Za vhodný výrok to nepovažuje ani nezařazený poslanec a expremiér Jiří Paroubek. „Samozřejmě to není vhodný výrok. Poslanci i senátoři by si měli být vědomi, že jsou voleni lidmi, z nichž většina v této zemi má podstatně, podstatně nižší peníze než máme my a měli by si svého bydla vážit,“ říká poslanec. Jak dodal, od poslance Úlehly je to velký úlet.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …