Známý advokát jasně: Nečas spáchal úmyslný trestný čin. Takže demise

14.03.2013 12:57 | Zprávy

Po exprezidentovi Václavu Klausovi, na kterého Senát podal žalobu pro velezradu, se senátoři zaměřili kvůli novoroční amnestii na premiéra Petra Nečase. Předseda horní komory Milan Štěch a šéf ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl požádali nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby prozkoumal, jestli se premiér Petr Nečas podpisem novoroční prezidentské amnestie nedopustil trestného činu.

Známý advokát jasně: Nečas spáchal úmyslný trestný čin. Takže demise
Foto: ANO 2011
Popisek: Milan Hulík

Advokát Milan Hulík upozorňuje, že pokud by byl premiér z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby obviněn, musel by rezignovat. „Nemůžeme mít předsedu vlády, který je stíhán,“ řekl právník ParlamentnímListům.cz.

Celý dopis šéfa Senátu Štěcha apelující na nejvyššího státního zástupce ZDE

Zákonodárci Nečase podezřívají ze zneužití pravomoci úřední osoby, protože prezidentskou novoroční amnestii jako premiér podepsal, aniž by ji předtím předložil vládě k projednání. „Na akt kontrasignace je třeba nahlížet jako na určitou ústavní pojistku bránící mimo jiné nežádoucí libovůli a vyvažující zcela výjimečné oprávnění prezidenta republiky, které jinak, jak shledal Ústavní soud, nepodléhá jiné formě kontroly,“ uvádějí autoři dopisu. Předseda vlády podle jejich názoru reprezentuje vládu jako celek a s tím se přirozeně pojí požadavky na způsob projednání amnestijního rozhodnutí prezidenta republiky vládou, což spočívá zejména ve vyhodnocení dopadu rozhodnutí do činností státu.

Žádná komunikace mezi Kanceláří prezidenta a Úřadem vlády neproběhla

Senátoři upozorňují, že Úřad vlády neeviduje žádnou formu komunikace, ani ve zvláštním režimu, mezi Kanceláří prezidenta republiky a Úřadem vlády ohledně novoročního amnestijního rozhodnutí. I samotní členové vlády veřejně přiznávají, že amnestii vláda neprojednala a předseda vlády amnestii podepsal bez vlády, i když právě vláda nese podle Ústavy odpovědnost. Tím podle senátorů znemožnil posouzení dopadů článku II a překročil tak svou pravomoc, když rezignoval zcela na úlohu ústavní pojistky.

I neúmyslné jednání může být trestným činem

V žádosti se uvádí, že Nečas se mohl dopustit trestného činu, i kdyby jednal neúmyslně. „Pro zneužití pravomoci úřední osoby trestního zákoníku postačí splnění nepřímého úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu tím, že překročí svou pravomoc nebo nesplní povinnost vyplývající z její pravomoci.

Vyzvali nejvyššího státního zástupce, aby zjištění zveřejnil

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…