Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

24.04.2024 13:05 | Tisková zpráva

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů. Přestavbu objektu, který byl roky nevyužívaný, je ve špatném technickém stavu a „proslavil“ ho projev Miloše Jakeše, zaplatí ze svého rozpočtu město Plzeň. Rekonstrukce, jež byla slavnostně zahájena v úterý 23. dubna 2024, vyjde na zhruba 41,2 milionu korun včetně DPH.

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Zachraňujeme další objekt, který roky chátral a po jehož opravě místní občané volají řadu let. Mám radost, že se nám akci podařilo vysoutěžit výrazně pod cenou. Oproti projekční ceně se jedná o úsporu ve výši 37 procent, tedy přes 24 milionů korun,“ řekl primátor Roman Zarzycký. „V objektu nově vznikne třináct.

Projekt rovněž počítá s vybudováním výtahu, komor, sklepních kójí, sušáren a nebytového prostoru, který bude sloužit jako zázemí pro sociální službu. Byty v prvním nadzemním podlaží budou přístupné v úrovni bývalého jeviště, odtud povedou schody k bytům ve druhém nadzemním podlaží.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 23476 lidí

„V objektu nově vznikne třináct bytů pro seniory a pět startovacích bytů pro mladé lidi o dispozici 1+kk a 2+kk a velikosti od 31 do 45 m2. Většina z nich bude upravitelná tak, aby je mohli využívat i lidé s omezenou schopností pohybu a orientace,“ informovala Světlana Budková, radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení. Stavební řešení je navrženo tak, aby úpravy pro budoucí konkrétní obyvatele byly drobné a nezasahovaly do nosných konstrukcí budovy.

„V prvním nadzemním podlaží vybudujeme třináct bytů a úklidovou místnost. Ve druhém nadzemním podlaží pak budou byty pouze v části bývalého sálu, počítá se zde také s nebytovým prostorem a sušárnou. Všechny budou vybavené kuchyňskými linkami včetně vestavěných spotřebičů,“ popsala Světlana Budková s tím, že byty ve druhém nadzemním podlaží budou mít buď lodžii, nebo přístup na společnou terasu.

„Tento projekt se připravuje už několik let a mě velice těší, že stavba byla dnes zahájena. Věříme, že budoucí nájemníci zde najdou příjemné bydlení. Děkuji vedení města Plzně,“ uvedl starosta Městského obvodu Plzeň 4 Tomáš Soukup.

Bývalý kulturní dům město Plzeň v roce 2015 převzalo od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Cenu přestavby město vysoutěžilo za 41 204 836 korun včetně DPH. Nájemné v bytech pro seniory bude ve standardní výši 50 Kč/m2/měsíc, pokud nedojde ke změně, a u dalších bytů, určených zejména pro mladé, ale i pro matky s dítětem, bude nájemné v aktuální výši 142,65 Kč/m2/měsíc. Nájemné se může ještě do doby dokončení stavby změnit o inflaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…