Veselí nad Moravou: Dům přírody Bílých Karpat bude hotov koncem roku

01.02.2023 6:32 | Tisková zpráva

V rámci každé chráněné krajinné oblasti se v České republice postupně staví Domy přírody, kde mohou návštěvníci pomocí výstav a odborného výkladu získat informace o dané oblasti.

Veselí nad Moravou: Dům přírody Bílých Karpat bude hotov koncem roku
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

Takový dům se v současné chvíli staví také v rámci Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a přilehlého Pomoraví ve Veselí nad Moravou na Bartolomějském náměstí. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22950 lidí

Vznikne zde nové moderní návštěvnické středisko, kde bude široká veřejnost atraktivní formou seznámena s přírodními zajímavostmi tohoto území. Nosným prvkem se stane interaktivní expozice v interiéru a exteriéru v hodnotě 15 mil. Kč. Návštěvníci budou seznámeni s celosvětově proslulými lukami a pestrou škálu orchidejí a motýlů, kteří se zde vyskytují. Příchozím bude představena také příroda zdejších lesů a podzemí.

Lidé se mohou těšit na prohlídku expozice s možností odborného výkladu nejen v Domu přírody, ale i přímo v terénu, filmové projekce zaměřující se na přírodu tohoto regionu, výukové programy pro školy a veřejnost, přednášky, teambuildingové akce v přírodě a samozřejmě obchůdek se suvenýry a ostatními materiály.

Stavba za necelých 100 mil. Kč se započala v září roku 2021. Plánované dokončení je do konce roku 2023. Na svůj projekt získal investor a provozovatel ZO ČSOP Bílé Karpaty dotaci z Operačního programu životního prostředí v hodnotě 85 mil. Kč. Jedná se o dotační program financovaný z fondů Evropské unie na ochranu a zlepšování životního prostředí. Další 10 mil. podpora putuje také z Jihomoravského kraje a 3 mil. Kč poskytne město Veselí nad Moravou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…