Bajer (Soukromníci): Vládní milodary nic neřeší, chceme pracovat

26.10.2020 9:09

Komentář na facebookovém profilu k situaci živnostníků a majitelů malých firem

Bajer (Soukromníci): Vládní milodary nic neřeší, chceme pracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

V reakci na vládní protiepidemická opatření a situaci živnostníků a majitelů malých firem žádáme vládu o změnu nastavení programu ANTIVIRUS a přehodnocení přístupu k zákazu provozu služeb.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

Velmi složitou dostupnost programů ANTIVIRUS či COVID jsme se členy vlády opakovaně řešili. Je nepochopitelné, proč se stát zcela automaticky a bez zatěžování ochromeného zaměstnavatele nepostará o zaměstnance vypnutých podniků. Všichni bychom si tak ušetřili nervy, papíry, pokuty za marginální pochybení a hroucení majitelů firem, kteří již vyplacené prostředky musí vracet, aniž by někoho okradli.

Zdaleka nejhorší je však situace samotných živnostníků a majitelů malých firem. Jarní vypnutí ekonomiky všechny zaskočilo, ale existovaly úspory, banky nabídly odklady úvěrů či hypoték, vláda odpustila platby za pojistné a s pětistovkou denně se dalo přežít. Druhé kompletní vypnutí ekonomiky premiér do poslední chvíle odmítal a když se tak nakonec stalo, banky již odklady nenabízí, vláda se k odpouštění plateb za pojistné nemá, úspory zmizely a zůstala jen ta pětistovka denně.

Vyzýváme tedy vládu, aby iniciovala změny v programu ANTIVIRUS a náhrady mezd zaměstnancům uzavřených firem administrovala a vyplácela přímo státní správa. Dále žádáme, aby v úzké součinnosti s odborníky vláda navrhla scénář, podle kterého by malé a střední provozovny mohly opět otevřít. Náš bleskový průzkum ukázal, že živnostníci i majitelé malých firem jsou připraveni respektovat i velmi přísná hygienická opatření, protože nečinnost je finančně i psychicky likviduje.

Chceme pracovat, ne jen bezmocně čekat na ekonomickou smrt!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

18:09 Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…