Hejtman Grolich: Jihomoravští senioři dostanou vakcíny i bez registrace

25.01.2021 6:37

Jihomoravský kraj zahájil v Těšanech na Brněnsku u seniorů nad 80 let očkování proti covidu-19. Do zdejšího zdravotního zamířilo 46 seniorů - k pěti, které limituje zdravotní stav, dopravila očkující lékařka vakcínu domů.

Hejtman Grolich: Jihomoravští senioři dostanou vakcíny i bez registrace
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Vakcínu odmítli jen tři těšanští senioři. Na tomto příkladu z minulého týdne představil hejtman Jan Grolich, jak bude očkování seniorů vypadat zejména v obcích s menším počtem obyvatel, kde žijí především starší obyvatelé. "Nehodí se to pro větší města, kde se očkuje v nemocnicích. Máme ale spočítáno, že je 163 obcí, kde je polovina obyvatel nad 80 let. Tam to právě má smysl," řekl hejtman Jan Grolich.

Plán počítá s tím, že praktičtí lékaři přímo v dané obci naočkují všechny obyvatele určené věkové kategorie během pár hodin, ti se tak vyhnou nutnosti se registrovat a nebudou muset řešit, jak se dopravit do očkovacích center či nemocnic ze vzdálenějších lokalit.

„Ve spolupráci se starosty a místními praktiky jsme schopní na jeden den domluvit místní lidi, případně jim pomoct s dopravou k lékaři a do prostředí, které znají, a tím je k očkování i víc motivovat,“ upřesnil Jan Grolich.

Starosta Těšan Miroslav Zborovský doplnil, že místní senioři nápad přivítali. „Když jsem se s těmi seniory bavil, měli hrůzu z toho, že se mají někam registrovat, sami dopravovat. Byli z toho zmatení, tohle pro ně byla dobrá zpráva a zájem byl obrovský,“ uvedl starosta Zborovský.

Z 51 seniorů ve věku 80 let a starších odmítli očkování v Těšanech jen tři. S velkým zájmem tak Jihomoravský kraj počítá i v dalších obcích, které budou následovat, jakmile bude mít kraj k dispozici další vakcíny.

„Vakcína Pfizer je kvůli hlubokému zmražení náročná na distribuci, a je tedy potřeba takovéto akce pečlivě nachystat dopředu. Jediné, co nás v současné době brzdí, je ale nedostatek těchto vakcín,“ uzavřel hejtman Jan Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…