Hlubuček (STAN): Zličínský rybník Dolejšák prošel revitalizací

29.10.2020 5:29

Jako další vodní plocha v rámci dlouhodobého projektu „Obnova a revitalizace pražských nádrží“ prošel revitalizací rybník Dolejšák na Zličíně.

Hlubuček (STAN): Zličínský rybník Dolejšák prošel revitalizací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlubuček

Všechny práce v hodnotě 5,5 mil. Kč připravoval a zajišťoval odbor ochrany prostředí pražského magistrátu, akce byla financována z rozpočtu hlavního města Prahy.

„Obnova a revitalizace pražských vodních ploch je v souladu s naším klimatickým závazkem. Vodní plochy nám pomáhají zadržovat vodu v krajině, ochlazují mikroklima a pomáhají vytvářet biotopy pro rostliny a živočichy. Kromě Zličínského rybníka byla v tomto roce také odbahněna retenční nádrž Asuán ve Stodůlkách a Hornomlýnský rybník v Kunraticích. Tam ještě probíhá oprava stavidla,“ říká náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

V roce 2019 koupilo zličínský rybník Dolejšák hlavní město Praha od soukromé společnosti. Byl převzat vypuštěný, na jeho dně se nacházela půlmetrová vrstva bahna a bylo také poškozeno vypouštěcí zařízení. V rámci celkové revitalizace bylo odvezeno více než 1 000 m3 bahna, poté následoval úklid jeho břehů a okolí. Během něj bylo odklizeno několik kontejnerů odpadu. Pokračovalo se opravou stavidla a bezpečnostního přelivu, z hráze byly odstraněny nevzhledné panely a břehy byly zpevněny kamennou rovnaninou. Pro snadnější přístup k vodě zde bylo také vybudováno široké kamenné schodiště. Na hrázi rybníka se také dá pohodlně procházet po nově mlatové cestě. Nyní jsou v okolí rybníka ještě vysazovány další dřeviny a na hrázi vzniká dubová alej s dřevěnými lavičkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.