Ministryně Maláčová: Je zcela zásadní ochránit lidi před ztrátou zaměstnání

27.10.2020 9:09

Vláda na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) schválila změny v Programu Antivirus. Do konce roku byl prodloužen Režim B. MPSV tak bude nadále podporovat udržení pracovních míst i u zaměstnavatelů, kteří jsou stávající nepříznivou situací dotčeni nepřímo.

Ministryně Maláčová: Je zcela zásadní ochránit lidi před ztrátou zaměstnání
Foto: Archiv PL
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Prodloužení programu tak pomůže subdodavatelům, kteří jsou přímo navázáni na firmy, které byly uzavřeny nařízením vlády. Může se jednat například o dodavatele restaurací, hotelů, hobbymarketů, knihkupectví apod., kteří díky jejich uzavření přicházejí o významnou část odbytu.

Ministryně Jana Maláčová prosadila na vládě prodloužení doby uznatelnosti výdajů v Cíleném programu podpory zaměstnanosti Antivirus – Režim B do 31. prosince 2020. Navázala tak na již schválené prodloužení a rozšíření programu Antivirus – Režim A, které bylo vládou schválené již 14. října.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

“V této krizi je zcela zásadní ochránit lidi před ztrátou zaměstnání. Ztráta práce znamená i ztrátu příjmů a hrozbu propadu do chudoby. Abychom tomu zabránili, přišli jsme už na jaře s programem Antivirus. Díky němu se nám podařilo zachránit místo stovkám tisíc lidí a Antivirus je dnes obecně uznávaný jako nejúspěšnější vládní program. Krize ale bohužel ještě zdaleka nekončí, a proto chceme, aby tento osvědčený nástroj v boji s krizí nadále fungoval,“uvedla kdalšímu prodloužení programu ministryně Jana Maláčová.

Režim B je určen k řešení nepřímých hospodářských dopadů pandemie COVID-19. Propukající hospodářská krize se totiž netýká výhradně těch zaměstnavatelů, jejichž zaměstnanci se ocitnou v karanténě, nebo těch, jejichž provoz byl přímo uzavřen vládními opatřeními. Vzhledem k vzájemným vazbám v dodavatelsko-odběratelských vztazích zasahují tato opatření i další sektory hospodářství. Zároveň je nutné podpořit i takové zaměstnavatele, kteří byli nuceni přechodně uzavřít své provozy pro vysokou absenci svých zaměstnanců, ať z důvodu nemocnosti, či z důvodu péče o děti při uzavření škol. I v těchto případech vznikají překážky v práci na straně zaměstnavatele, při nichž je zaměstnavatel povinen zaměstnancům vyplácet náhradu mzdy. Právě pro tyto zaměstnavatele je Režim B programu Antivirus určen.

Doba uznatelnosti výdajů programu Antivirus – Režim B byla prodloužena do 31. prosince 2020 bez dalších změn. Příspěvek bude tedy nadále zaměstnavatelům poskytován ve výši 60 % vyplacených náhrad mezd včetně povinných odvodů, maximálně 29 000 Kč měsíčně na zaměstnance. Režim B tak zůstává naprosto stejný, jako doposud. Nemění se ani postup pro zaměstnavatele nebo samotné Úřady práce ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.