Munzar (ODS): Vlastní bydlení musí být dostupné, máme plán, jak toho dosáhnout

17.06.2020 8:36

Komentář poslance ODS ke zrušení daně z nabytí nemovitosti

Munzar (ODS): Vlastní bydlení musí být dostupné, máme plán, jak toho dosáhnout
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Chceme zemi, ve které lidé budou vlastnit své domovy. Proto jsme už několikrát navrhovali zrušení daně z nabytí nemovitosti a to bez dalších podmínek. Vláda přichází pouze s technokratickým řešením, kdy jednorázovou daňovou zátěž rozkládá v čase, zrušenou daň si tak podle vlády lidé zaplatí v rámci zrušení daňových odpočtů úroků z hypoték. To zvýhodní pouze menší část občanů, kteří nemusí nákup financovat hypotékou a zhorší se podmínky pro financování novostaveb, na které se už dnes daň z nabytí nevztahuje.

Proto přicházíme s pozměňovacími návrhy, jejichž cílem je zvýšení dostupnosti vlastnického bydlení. Navrhujeme zachování daňových odpočtů úroků z hypoték jako jediné podpory na pořízení bydlení pro střední třídu, a to v několika variantách, včetně prodloužení přechodného období, kdy by byla zrušena daň a zároveň se na nákup nemovitostí vztahovala možnost odpočtů úroků z hypoték. Zároveň navrhujeme snížení DPH na výstavbu nemovitostí, což by zlevnilo konečnou cenu staveb a bylo by pozitivním impulsem do sektoru stavebnictví a restartu ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách