Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

23.04.2024 15:14 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve Španělsku zúčastnili konference šéfů předsedů parlamentů zemí EU.

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností
Foto: Repro: Poslanecká sněmovna
Popisek: projev Markéty Pekarové Adamové na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 19.03. 2024

Ve svém projevu paní předsedkyně mimo jiné vyzdvihla strategickou nutnost rozšíření Unie o další hodnotově spřízněné státy a ocenila součinnost ostatních evropských zákonodárců v české iniciativě na nákup munice pro bránící se Ukrajinu. Konference završila loňské předsednictví Španělska v Radě EU.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se spolu s předsedou Senátu Parlamentu ČR Milošem Vystrčilem zúčastnili dvoudenní mezinárodní Konference předsedů parlamentů zemí Evropské unie. Jedním z hlavních témat společného jednání byla pokračující ruská agresivní válka v Evropě.

„Je nám podsouváno, že ti, kteří podporují Ukrajinu, si na rozdíl od Kremlu nepřejí mír. Této lži bohužel věří mnoho obyvatel i politiků v Evropě i mimo ni. Je proto zásadní, abychom se shodli na tom, jak se věci skutečně mají: Putin, který válku rozpoutal, nenabízí mír, ale kapitulaci. Jediná cesta, jak míru dosáhnout, je další podpora Ukrajincům, a to zejména vojenská a ekonomická,“ uvedla v rámci hlavního vystoupení předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a dodala „Jsem potěšena, že se tolik zemí připojilo k České iniciativě na nákup munice pro ukrajinskou armádu.“

Dalšími diskutovanými tématy byl konflikt na Blízkém východě a problematika strategické autonomie EU. Ta v současnosti čelí novým bezpečnostním výzvám v podobě umělé inteligence a sociálních sítí.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 22286 lidí

„Pokud máme čelit hrozbám a zvládnout je, musíme si nejdříve říct, jak na tom jsme. Musíme si přiznat, v jaké situaci se nacházíme. Berme tuto konferenci jako budíček, pokud budeme nadále tak pomalí, jako jsme teď, pokud budeme tolik promýšlet, a tak málo konat, tak to nedopadne dobře. Protože ti ostatní, ti nedemokratičtí, ti totalitní, nás přepadnou a možná i přemůžou, a to by byla katastrofa nejen pro nás, ale zejména pro naše děti,“ zdůraznil předseda Senátu Miloš Vystrčil v rámci následné diskuse.

Čelní představitelé evropských zákonodárných sborů, které ve své domovině letos hostila předsedkyně Kongresu Španělského království Francina Armegnol, se v rámci konference zabývali také otázkou dalšího rozšiřování EU.

„Evropská perspektiva pro země západního Balkánu, jižního Kavkazu, Moldavsko a Ukrajinu již není ani tak věcí naší volby. Jsem přesvědčena, že se jedná o strategickou nutnost. I pro Českou republiku byl v 90. letech vstup do EU vzdáleným snem, kterému mnozí odmítali věřit. Letos si připomínáme 20 let od vstupu a naše země je plnohodnotným členem společenství a přispívá k jeho bezpečnosti a prosperitě. Věřím, že stejnou šanci dostanou i všechny další země, které o to upřímně stojí,“ uzavřela předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Konferenci tradičně hostí země, která ve druhé polovině předešlého roku předsedala Radě EU. Šlo tedy o formální završení parlamentního rozměru loňského španělského předsednictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Šířit nacismus přestrojený za demokracií, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 23.04.2024 15:39:03
pod dozorem nepopulárních Američanů to už ve světě který přechází do volného rovnoprávného svazku BRICS moc nezabírá ani pomocí vlastizrádných disidentů .

|  6 |  0

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…