Praha 5: Chceme rozšířit kapacity základních škol v Košířích, nejvhodnější řešení ale blokuje magistrát

13.04.2021 18:35

S masivní developerskou výstavbou v hlavním městě se v posledních letech objevuje i potřeba nových lavic pro školáky. Městská část Praha 5 má za cíl do roku 2030 zajistit 1500 nových míst v základních školách.

Praha 5: Chceme rozšířit kapacity základních škol v Košířích, nejvhodnější řešení ale blokuje magistrát
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

Zhruba 600 dětí pojme nová škola ve vznikající čtvrti Smíchov City, dalších 600 škola v blízkosti výstavby nových bytů na Barrandově. Zbylých 300 míst je v plánu pro oblast Košíře/Motol, kde se dle zpracované Prognózy školství naplní kapacity stávajících škol zhruba v roce 2023. Vzhledem k blížícímu se návratu žáků do škol, hromadnému testování a přípravám na celý tento proces dnes Rada MČ Praha 5 mimořádně jednala o tématu školství. Školský výbor v čele se starostkou Renátou Zajíčkovou na jednání mimo jiné představil výsledky analýzy pěti variant, jak do budoucna nejlépe zajistit nová místa pro děti prvního stupně v lokalitě Košíře a Motol.

„Pro potřeby nejmladších školáků ve spádové oblasti Na Cibulce a jejím okolí jsou v Košířích vhodné pouze dvě varianty rozšíření kapacit. První z nich je dostavba areálu ZŠ V Cibulkách – Na Výši, druhá rozšíření areálu ZŠ Nepomucká. Tak jako tak je vhodné školu stavět tam, kde fakticky chybí,“ přibližuje místostarosta a radní pro investice a strategický rozvoj Tomáš Homola. Na první z nich však dlouhodobě sedí magistrát. Pozemky, na nichž by se nová školní budova v kopci Na Cibulkách měla stavět, vlastní hlavní město, které ale k tomuto záměru vydalo negativní stanovisko.

Praha 5 si musí poradit i bez magistrátu

„Nechceme dopustit, aby děti musely do své školy dlouho dojíždět nebo riskovat docházení přes dopravně riziková místa,“ říká starostka MČ Praha 5 Renáta Zajíčková a dodává: „Od ledna loňského roku jsme s magistrátem o možnosti nového objektu školy vytrvale jednali, bohužel zatím marně. Očekávala bych, že městský zastupitel pan Světlík, který je u nás na pětce v oblasti školství aktivní, nám záměr pomůže na magistrátu vyjednat. Žádala jsem ho o schůzku na toto téma, ale zůstala jsem bez odpovědi. Je tedy zřejmé, že problém se školami skutečně vyřešit nehodlá a mrzí mě, že pod touto záminkou zneužívá rodiče i děti pro své politické či podnikatelské aktivity.“

Anketa

Vadí vám, že kandidát na ministra kultury Birke nemá vysokoškolské vzdělání?

36%
64%
hlasovalo: 3879 lidí

Na rozdíl od magistrátu si je Rada MČ Praha 5 plně vědoma, že již není vhodné řešení budoucího nedostatku kapacit základních škol nadále odkládat. Přijala proto dnes usnesení o záměru vybudovat nový školní objekt pro zhruba 300 žáků ve svěřeném areálu ZŠ Nepomucká. „Už zkrátka nechceme déle čekat. Problém s kapacitami základních škol jsme se proto rozhodli vzít do vlastních rukou a vyřešit ho i bez pomoci magistrátu. Věřím, že navržené řešení nové budovy při škole Nepomucká ocení všichni rodiče oblasti Cibulky a okolí. Nebudou se už muset strachovat, zda jejich prvňáčci místo ve škole v blízkosti domova dostanou a zároveň získají jistotu kvalitní výuky v dobře zavedené škole,“ dodává Renáta Zajíčková.

Se záměrem dostavby nového objektu při ZŠ Nepomucká souhlasí i její současný ředitel Aleš Hejna: „Nová školní budova v lokalitě Košíře by pomohla řešit nedostačující kapacitu školy. Místo pro nový pavilon je vhodné, děti nebudou muset přecházet do žádného vzdáleného pracoviště.“

Školský výbor má již k této možnosti zpracovanou i volumetrickou studii a nic tak nebrání tomu, pustit se do specifikace zadání projektu a zahájit projektovou dokumentaci. Jednání s magistrátem ale městská část nevzdává. „Na dostavbě budovy při ZŠ V Cibulkách – Na Výši se budeme chtít i nadále domluvit. Vzhledem k plánované developerské výstavbě v lokalitě Cibulky a z hlediska spádovosti jde o ideální řešení, které nám zajistí další potřebná místa pro školáky. Umístění nové budovy základní školy uprostřed lokality Cibulek je spádově tak významné, že se budu snažit s Magistrátem nalézt nějaké řešení. Rozumím potřebám speciální školy a myslím, že můžeme jako městská část vyjít těmto potřebám vstříc. Pro děti z Košíř musíme mít nové kapacity během pár let, a čím blíže to na cibuleckém kopci budou mít, tím lépe,“ uzavírá Martin Damašek, místostarosta a radní pro majetkové záležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…