Šafránková (SPD): Asociální pravidla Evropská unie proti zájmům českých občanů

22.01.2021 11:33

Již od počátku nouzového stavu v rámci boje za práva a spravedlivé odškodnění živnostníků, postižených dopady epidemie koronaviru.

Šafránková (SPD): Asociální pravidla Evropská unie proti zájmům českých občanů
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Jako jednu z hlavních priorit opakovaně prosazuji, aby nárok na kompenzační bonus v důsledku omezení podnikání mohli mít i živnostníci, kteří jsou v osobní insolvenci a řádně splácejí své závazky. Až dnes se ovšem ve Sněmovně projednává novela příslušného zákona, která má vyplácení této podpory konečně umožnit.

Praha - ne Brusel!

To je zajisté dobrá zpráva, protože dosavadní stav byl absolutně nespravedlivý a až nehumánní. Ovšem velmi špatnou zprávou je skutečnost, že k tomu abychom mohli tyto naše občany, kteří se nacházejí v tíživé sociální situaci, finančně podpořit, byl nejprve nutný souhlas a povolení Evropské komise, jak přiznala sama paní ministryně Schillerová!

Dřívější podpoře těchto našich občanů tudíž zcela jednoznačně bránil odmítavý postoj Evropské komise resp. nesmyslná pravidla Evropské unie a smutný fakt jejich nadřazenosti českým právním normám Což je naprosto nepřijatelné.

Sociální politika nepatří mezi společné politiky Evropské unie, je – a musí zůstat – výsostnou záležitostí suverénních národních států! Českým občanům, kteří to naléhavě potřebují, přece musíme pomáhat sami a hned – a ne až na základě doprošování u bruselské vrchnosti!

Spravedlnost pro všechny poškozené živnostníky!

A nezapomínejme ani na to, že zde stále ještě existují početné skupiny našich živnostníků, kteří žádné kompenzace nedostali dodnes, přestože vládní opatření v rámci nouzového stavu postihla i jejich podnikání.

Jde například o živnostníky pracující na klasické částečné, byť sebekratší, zaměstnanecké úvazky, anebo o společníky více než dvoučlenných eseróček.

A zde už jde čistě o naší vnitřní záležitost, se kterou nemá Brusel nic společného. Věřme, že se i oni se brzo dočkají spravedlnosti. My v SPD za ně budeme stále bojovat!

(převzato z Profilu)

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

6:23 Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

Národní kulturní památka, která láká svou historickou krásou, dochovanou technikou a unikátním podze…