Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

25.04.2024 10:21 | Tisková zpráva

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí vstupu do EU diskutovali studenti s politiky a dalšími aktéry.

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné
Foto: ČT24
Popisek: Přeseda Senátu Miloš Vystrčil

Studenti si spolu s politickými představiteli a aktéry připomněli v Poslanecké sněmovně blížící se dvacáté výročí vstupu České republiky do Evropské unie. O problematice přijetí eura, nutnosti řešení klimatických změn a nebo třeba možnosti zřízení eurokomisaře pro obranu debatovala s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem trojice středoškolských a vysokoškolských studentů, konkrétně Tereza Pchálková z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, Jakub Chochola z gymnázia v České Třebové a Max Höbaus z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, a také tehdejší aktéři – Lenka Pítrová, v době vstupu do EU první vedoucí oddělení pro evropské záležitosti v KPS a bývalý europoslanec Libor Rouček. Publikum tvořili především gymnaziální a vysokoškolští studenti, konkrétně z FSV UK, PF UK, PF ZČU nebo gymnázií v Praze, Třebíči a další.

Výchozím bodem konference byla exkluzivní data společnosti STEM z průzkumu zpracovaného pro Zastoupení Evropské komise v ČR. Ta mimo jiné ukázala, že Češi napříč generacemi intenzivně vnímají nutnost okamžitě řešit dopady klimatické změny. Pro co nejrychlejší řešení se vyslovilo 50 % dotázaných.

„Bezpečná Evropa a adaptace na klimatické změny jsou témata, na kterých se naše společnost shoduje napříč generacemi. Vyplývá to z výzkumu společnosti STEM a já jsem za to velmi ráda. Sami na to ale nestačíme. Příští týden oslavíme 20 let členství České republiky v Evropské unii, která je pro nás tím pravým místem pro konstruktivní řešení globálních výzev. A my v našem aktivním přístupu hodláme jít i dál příkladem,“ zdůraznila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Myslím, že problém ohledně klimatické změny je hlavně to, že spotřebováváme víc, než musíme, než je nutné. V autě, v kanceláři si automaticky pouštíme klimatizaci. Ptejme se, zda to potřebujeme nezbytně. Klíčový je zde ten osobní přístup. Každý z nás by měl začít především u sebe. Ve své rodině, ve svém městě, ve svém kraji,“ doplnil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 23576 lidí

Nejvýrazněji vnímá nutnost řešit problémy vyplývající z klimatické krize věková skupina 18 – 29 let (61 %), méně (ale stále intenzivně) naopak skupina respondentů, kterým je 60 a více let (42 %). Jen 13 % ze všech dotázaných se naopak domnívá, že klimatickou změnu není potřeba řešit vůbec, protože jde o přirozené změny v přírodě. „Znamená to generační shodu na tom, že se dopady klimatické změny mají řešit dříve než později. Z různých dat ale víme, že kromě klimatického rozměru existuje i silný sociálně-ekonomický rozměr. V tom už se ovšem veřejnost neshodne na formě řešení,“ dodává k datům Martin Kratochvíl z analytického ústavu STEM.

„Kde pozorujeme také generační shodu, ale tentokrát s opačným trendem, je přijetí eura. Tam nám ze všech dat vychází, že je generační shoda na tom, že si zkrátka euro v současné době nepřejeme,“ dodává Kratochvíl. Že by Česko určitě nebo spíše mělo přijmout euro si myslí jen 22 % dotázaných. Že by ho naopak určitě přijímat nemělo je přesvědčeno 55 % oslovených.

Diskusi moderoval bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu a současný zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku Europeum Viktor Daněk. Konala se u příležitosti dvacetiletého výročí vstupu ČR do EU, které oslavíme 1. května 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

já vidím problém v tom, že pokud se nezbavíme vystrčilů , pekarů, fialů a podobných existencí skončíme špatně !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 25.04.2024 11:43:54

|  6 |  0

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.