Mgr. Renáta Zajíčková

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2023 14:22:00

Obce mají ke svým školám nejblíže, musí převzít odpovědnost

Obce mají ke svým školám nejblíže, musí převzít odpovědnost

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke školství.

 Za deset let vzrostl objem financí rozpočtové kapitoly školství ze 138 miliard na 265 miliard korun. Přitom se zvyšuje podíl žáků, kteří nedokážou zvládnout ani jednoduché úkoly - na učňovských oborech tvoří tuto skupinu žáků 60 %, dvakrát tolik, než před 20 lety.

Právě tito žáci budou obtížněji hledat zaměstnání a Česko to bude stát desítky miliard. Namísto, aby do systému sociálního přispěli, budou na něm závislí. 

Důvodů je samozřejmě více, roli sehrál třeba Covid, opět se ale ukazuje, že klíčem ke kvalitnímu vzdělávání v nezvykle decentralizovaném školství nejsou peníze samotné.

Klíčem k pozitivní změně je řízení kvality vzdělávání přímo v území.

Obce mají ke svým školám nejblíže, proto musí převzít odpovědnost:

  • za bezproblémový provoz
  • za efektivní hospodaření
  • za kvalitu výuky samotné

Zeptejte se radních ve své obci, kolik z RUD směrují do vzdělávání. Pravděpodobně budete překvapeni, že to není 100 % z objemu v přepočtu na hlavu žáka.

Vzdělávání jednoduše musí být prioritou nejen pro vládu, ale především se musí stát prioritou také pro zřizovatele, kteří své školy zřizují.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama