Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2024 23:08:00

Je potřeba zvýšit podporu Ukrajině včetně vojenské pomoci

Je potřeba zvýšit podporu Ukrajině včetně vojenské pomoci

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský jednal v úterý 26. března 2024 v Lublani v rámci formátu C5 (Central 5) se slovinskou ministryní a s protějšky z Maďarska, Rakouska a Slovenska o situaci na Ukrajině i rozšíření Evropské unie.

 Setkal se také s černohorským protějškem Filipem Ivanovićem, se kterým jednali o podpoře západobalkánské země na cestě do EU. „Regionální formáty jsou nedílnou součástí české zahraniční politiky. C5 nám umožňuje s našimi partnery ze středoevropského regionu hledat společné zájmy, které pak můžeme uplatňovat jak na půdě EU, tak na dalších mezinárodních fórech,“ vysvětlil šéf české diplomacie.

Na pozvání ministryně Tanji Fajon se ve slovinské metropoli sešli český ministr, jeho maďarský protějšek Péter Szijjárto, šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg a slovenský kolega Juraj Blanár. Na programu jednání byla ruská agrese proti Ukrajině, reformy EU, ale také oběd s ministrem zahraničí Černé Hory Filipem Ivanovićem.

„Zdůraznil jsem, že je potřeba zvýšit podporu Ukrajině ve všech oblastech včetně vojenské pomoci. Poslední dva roky nám ukázaly, jak důležitá je jednota EU, dnes jsme proto řešili i další výzvy, které před námi stojí včetně zrychlení procesu rozšiřování EU,“ dodal ministr Lipavský.

Šéf české diplomacie připomněl nedávné rozhodnutí lídrů EU o zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou a Hercegovinou. „Je to pozitivní zpráva pro celý region západního Balkánu včetně Černé Hory. Její ministr zahraničí nás seznámil s pokroky černohorské vlády v reformách, které zemi otvírají evropskou perspektivu. Země západního Balkánu mají v tomto úsilí plnou podporu Česka. To platí i o snahách Ukrajiny a Moldavska na jejich cestě do evropské rodiny,“ dodal český ministr.

Schůzka v Lublani je již jedenáctým jednáním Středoevropské pětky. Formát C5 vznikl spontánně v průběhu první vlny pandemie. Ministři začali v průběhu času diskutovat i aktuální zahraničněpolitická témata.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama