Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2024 10:37:13

O petice hnutí SPD je mezi občany po celé České republice neustále velký zájem!

O petice hnutí SPD je mezi občany po celé České republice neustále velký zájem!

Jsme jedním z prvních politických subjektů, které začalo hned od svého vzniku hájit ve velké míře oprávněné zájmy občanů, kteří nám dali podněty k vypracování petic, které následně mohli u řádně označených petičních stánků podepisovat.

Vždy, když se v naší společnosti vyskytnou závažná témata, kterými se současná vláda nechce zabývat, sepíše hnutí SPD příslušnou petici, za kterou zodpovídá petiční výbor a následně ji naši členové a příznivci předkládají občanům k podpisu u řádně označených petičních stánků. Ty naše hnutí zajišťuje na území celé republiky, většinou ve středu měst nebo na veřejných prostranstvích, kam mají občané volný přístup. V současné době naši členové sbírají podpisy pod čtyři petice a pevně věřím, že začátkem měsíce května budeme mít u některých petic více než 10.000 podpisů, abychom je oficiálně předali na Petiční výbor Poslanecké sněmovny k dalšímu postupu.

Petiční výbor tak podle zákona o právu petičním (č. 85/1990 Sb.) zaslanou petici posoudí a vyřídí. Jde-li o petici celospolečenského významu nebo pokládá-li to výbor za vhodné, rozhodne, zda vyslechne petenta nebo zástupce petentů a zda požádá o účast na jednání příslušného člena vlády, vedoucího jiného ústředního správního úřadu nebo představitele územní samosprávy. V případech, kdy petici podpoří nejméně 10.000 petentů, tak výbor postupuje vždy. SPD již před dvěma lety sesbíralo dostatek podpisů od občanů pod petice proti přijímání nelegálních imigrantů (podepsalo 18.421 občanů) a proti přijetí eura, kdy obě tyto petice již byly předloni v tomto volebním období veřejně projednány ve Sněmovně. Velký ohlas u občanů měla i petice za referendum o vystoupení z EU (podepsalo 13.104 občanů), petice za zachování české koruny jako měnové jednotky ČR a petice proti povinnému covid očkování a za uznání protilátek. Všechny tyto petice byly již také projednány v Poslanecké sněmovně.

Petice je písemně podaná žádost občanů, tzv. petentů, buďto parlamentu či jinému zastupitelskému orgánu, nebo vládě či hlavě státu, případně jinému orgánu státní a veřejné moci. Petiční právo patří do politických práv. V České republice je petiční právo garantováno na ústavní úrovni čl. 18 Listiny základních práv a svobod a provedeno pak zákonem ze dne 27. března 1990, č. 85/1990 Sb., o právu petičním, a nařízením Min. vnitra č. 27/2004, o vyřizování peticí, stížností, oznámení a podnětů. Petice může spočívat ve formulování určité žádosti, návrhu nebo stížnosti a lze se s ní obracet na všechny orgány státní správy i územní samosprávy ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu, které patří do působnosti těchto orgánů. Výkon petičního práva je chráněn, nemůže mu v něm být nikomu bráněno a zároveň nikdo nesmí být pro jeho výkon postihován. Stejně tak nelze nikoho k podpisu petice nutit. 

Aktuálně mají největší ohlas mezi lidmi petice za mír a proti válce, za zachování české koruny jako měnové jednotky ČR, petice proti přijímání nelegálních imigrantů a petice za právo na referendum. Text těchto petic je všem občanům dostupný na našich webových stránkách (www.spd.cz). Naši zástupci budou nadále realizovat ve městech v rámci celé republiky petiční stánky, kde budou mít občané možnost petice podepsat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama