Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.04.2024 16:40:26 - laco

Snaha vlády ČR o rozpad V4

Premiér Slovenska Robert Fico na tiskové konferenci po jednání představitelů V4 v Praze prohlásil, že toto jednání bylo obtížné a že strany Prahy byla snaha o likvidaci tohoto sdružení. Jaký je Váš názor na sdružení států V4 (ČR, Polsko, Slovensko, Maďarsko) ve vztahu k Evropské unii. Jste pro zánik tohoto sdružení?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.04.2024 6:34:17 - Ing. Antonín Seďa
 Visegradská spolupráce má své historické i současné opodstatnění. Pokud se podíváme na tlak velkých států EU na rozhodovací procesy, pak je vždy lepší, když k prosazení národních zájmů existuje shoda či podpora více států. Proto považuji snahu naší současné vlády za protinárodní a za podlézání Německu a Francii. To, že není shoda všech zemí V4 na některé zahraničně politické otázky přece nemůže ohrožovat prosazování společných národních zájmů v rámci Evropské komise či Evropského parlamentu. Právě naopak by mělo být snahou V4 prosazovat více demokracie a národní zodpovědnosti v rozhodovacích procesech Evropské unie. Jako člověk, který se dlouhodobě zabývá obranou a bezpečností, vidím spolupráci V4 i v oblasti obranyschopnosti a bezpečnosti, a to jak v rámci EU, tak v rámci NATO. Právě tato oblast je často podceňována či obcházena, a to právě z pohledu rozdílných přístupů k řešení bezpečnostních problémů na Ukrajině či ve světě. Nehledě na skutečnost, že snahou každé vlády by měly být přátelské a vzájemně výhodné vztahy se svými sousedy. Proto spolupráci zemí V4 podporuji a naopak odsuzuji současnou politiku naší pravicové pětikoaliční vlády, která tuto vzájemnou spolupráci oslabuje. Což jde proti národním zájmům České republiky. Vždyť naše proexportní ekonomika potřebuje mít dobré vztahy se zahraničím a také potřebuje mír v zemích, se kterými dlouhodobě spolupracujeme. Prostě ekonomika je s politikou provázaná, ať naše vláda chce či nechce. A měla by si vzít příklad z politiky USA, kde ekonomika hraje dokonce hlavní roli.