Švýcarsko lapilo podnikatele Tomáše Pitra

28.07.2010 16:29 | Zprávy

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu tvrdí, že švýcarská policie dopadla hledaného podnikatele Tomáše Pitra.

Švýcarsko lapilo podnikatele Tomáše Pitra

Podnikatel byl v Česku pravomocně odsouzen k mnoha letům vězení za daňové úniky. K odpykání trestu ale nikdy nenastoupil, neboť uprchl do ciziny. Pátral po něm Interpol.

Pitr je spojován s potravinářskou firmou Setuza a je považován za jednoho z nejbohatších podnikatelů v zemi. V červnu 2006 byl Pitr odsouzen na pět let odnětí svobody za rozsáhlé daňové podvody. Vrchní soud v Praze mu zmírnil o tři a půl roku původní trest Městského soudu  v Praze, který ho za daňové úniky ve výši 51 milionů korun odsoudil na 8,5 roku vězení. Ve stejném procesu byli odsouzeni i Pitrovi spolupracovníci Miroslav Provod, Jiří Syrovátko a Milan Jungr.

Objednal si Pitr Mrázkovu vraždu?

Spolu s Pitrem byl se Setuzou spojen i František Mrázek, jehož v lednu 2006 zastřelil zatím neznámý najatý vrah. Později se šuškalo, že za Mrázkovu vraždou může stát právě Pitr, neboť oba muži se nepohodli kvůli majetkovému vypořádání v Setuze.

Miroslav Provod je dalším bohatým podnikatelem, který je mimo jiné znám tím, že vlastnil rekreační areál Vystrkov u Orlické přehrady, který dříve užívali komunističtí pohlaváři.

Mrázek a Provod navíc před lety založili spolu se zpěvákem Karlem Gottem nadaci Interpo, která měla fianančně podporovat děti, jejich otec - policista, zemřel při plnění služebních povinností. Jenže později vyšlo najevo, že Interpo ponikatelům spíše sloužilo jako pračka nelegálně získaných peněz. Karel Gott proto z nadace raději vycouval. 

Švýcaři ho zatýkali nadvakrát

Informace o dopadení Pitra potvrdil agentuře Mediafax mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Na místo Pitrova pobytu Švýcary podle něj upozornil právě český policejní útvar, přesto ho švýcarská policie zatýkala nadvakrát. "Informace, které se detektivům podařilo zjistit, byly velmi konkrétní a přesné. Díky jim bylo potvrzeno, že hledaný se prokazuje doklady na cizí jméno a stýká se s dalšími osobami z ČR. Přesné informace měli v posledních dnech detektivové ÚOOZ i o místě a čase výskytu hledaného. Přesto se mu podařilo zahraničním kolegům zmizet," popsal pro Mediafax Hanták.

Detektivové ÚOOZ proto shromáždili další potřebné informace. "Vytěžili z nich maximum, a zahraničním kolegům znovu předali poznatky takříkajíc „na zlatém podnosu". Díky tomu byl v pondělí 26. července 2010 kolem 23:00 hodiny policejními orgány ve Švýcarsku zadržen hledaný Tomáš Pitr," dodal šéf ÚOOZ Robert Šlachta s tím, že na uprchlého podnikatele spojovaného v ČR s organizovaným zločinem byl vydán mezinárodní i evropský zatýkací rozkaz.

Neměl u sebe doklady

"Při zadržení u sebe neměl dotyčný žádné doklady a federální justiční orgány ve Švýcarsku proto musely nejprve učinit potřebné kroky k tomu, aby totožnost zadrženého byla úředně prokázána. Zadržení Tomáše Pitra proto bylo oficiálně potvrzeno až před několika okamžiky," podotkl mluvčí ÚOOZ.

Zda bude Pitr vydán do ČR, záleží nyní na posouzení švýcarské justice. V zahraničí se podnikatel skrýval tři roky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…