Vejmelka (VV): Obvinění Milana Jančíka je pozitivní zpráva pro občany

07.01.2011 8:04

Místostarosta Prahy 5 Jiří Vejmelka vítá, že trestní řízení s bývalým starostou Milanem Jančíkem v souvislosti s Agenturou Praha 5 nekončí do ztracena.

Vejmelka (VV): Obvinění Milana Jančíka je pozitivní zpráva pro občany

„Už začátek této kauzy, samotné založení firmy na vymáhání dluhů z pronájmů městských bytových a nebytových prostor mi totiž připadalo účelové, jako dobrý penězovod z městské kasy," říká Jiří Vejmelka.

„To, že policie obvinila exstarostu Jančíka ze zneužití pravomoci a hrozí mu 10 let, považuji na začátku nového roku, dva měsíce po podání trestního oznámení dvou bývalých zastupitelů za velmi pozitivní zprávu. Záležitosti s Agenturou Praha 5 totiž způsobily městské části škody, které se odhadují na desítky milionů. Jen odhadují, bohužel, protože ani více jak tři roky po ukončení smluvních vztahů s touto agenturou radnice nemá jasno, kolik peněz jí vlastně tato firma dluží. Jisté je zatím to, že Milan Jančík podepsal klíčovou smlouvu o postoupení pohledávek z neplacení nájemného v rozporu se zákonem o hl.m. Praze a je tudíž neplatná. Dále je více než zřejmé, že smlouvy s Agenturou Praha 5 (jsou tři) byly značně nevýhodné pro městskou část. Oproti koaličním zastupitelům, kteří Jančíka celé minulé období kryli, patří poděkování opozičním zastupitelům, kteří na zřejmé nesrovnalosti poukazovali," shrnuje místostarosta Vejmelka.

Před více než sedmi lety tehdejší starosta Milan Jančík prodal pohledávky z pronájmu bytů i nebytových prostor městské části čerstvě založené společnosti Agentura Praha 5, aniž to věděli zastupitelé. „Navíc nezákonně uzavřené smlouvy zajišťovaly vymahačům 40 procent z vymožených dluhů, a to v době kdy běžně firmy braly maximálně 20 procent," vyčísluje Vejmelka. Vloni na jaře podala trestní oznámení Transparency International, v říjnu před komunálními volbami pak následovalo trestní oznámení dvou opozičních zastupitelů Prahy 5. Poptom začalo vyšetřování protikorupční policie, které nyní aktuálně završilo obvinění exstarosty Milana Jančíka. Otázkou zůstává, zda se radnice od agentury domůže finančního vyrovnání, protože Agentura Praha 5 dnes v podstatě personálně neexistuje.

Další rovinu celé kauzy představuje skutečnost, že Agentura Praha 5 několik let podávala žaloby na neplacení nájmů k obvodnímu soudu pro Prahu 5 a ten nikdy nezkoumal, zda vymahačům pohledávky vůbec patří... Přelomový byl v tomto smyslu před více než dvěma lety rozsudek soudu v Praze 2, který dal za pravdu podnikateli, na němž agentura vymáhala dlužný nájem za nebytové prostory v páté městské části. Soud prvního stupně dospěl k závěru, že žalobce není aktivně legitimován, jak stojí v rozsudku, který pak posvětil i odvolací, tedy pražský městský soud. Postup agentury byl neoprávněný. „Z průlomového rozsudku jsem měl tehdy radost, dokazoval, že jsem se nemýlil, že to bylo celé jeden velký podfuk," vzpomíná místostarosta za VV Jiří Vejmelka.

Více:
Jančík k obvinění: Jsem vytažen jako králík z klobouku

Dostane se exstarosta ze spárů spravedlnosti? Je to možné

Protikorupční policie obvinila Jančíka. Do vězení může až na 10 let

Vše k obvinění exstarosty Jančíka naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Vážený pane učiteli Rakušane, to myslíte jako vtip?

10:04 Mašek (ANO): Vážený pane učiteli Rakušane, to myslíte jako vtip?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.