Dobeš: I já doma používám fyzické tresty. Do školy však nepatří

16.01.2011 22:26

Ministr školství z Věcí veřejných Josef Dobeš je příznivcem užívání fyzických trestů přiměřeným způsobem, ne však ve škole. Řekl to ParlamentnímListům.cz.

Dobeš: I já doma používám fyzické tresty. Do školy však nepatří

„Pro fyzické tresty ve škole není v současné době prostor, ale i já doma tyto tresty používám. Chování žáků se zhoršuje a možnosti učitelů se zmenšují. Když já jsem zlobil paní učitelku, tak to pak řekla mému otci a ten mě srovnal i fyzicky. To dnes chybí. Je výsadním právem rodičů používat tyto tresty. Já samozřejmě nehájím nějaké fyzické týrání, ale výchovně naplácat na zadek zlobivému dítěti podle mě není zločinem," řekl ParlamentnímListům.cz ministr.

Názorový posun

Je nutné dodat, že v pohledu ministra Dobeše v této otázce došlo k mírnému posunu. Vloni v srpnu ministr redakci řekl, že doba Igora Hnízda je pryč. „Je to hezký film, je to dobré se na to podívat, ale není to reálné. Dneska se bavit o fyzických trestech je nereálné už i z toho důvodu, že i sami rodiče dnes mají o tom velké pochybnosti, neumějí používat fyzické tresty a přestávají je používat," řekl v srpnu Dobeš.

Podle jeho tehdejšího vyjádření už dokonce i některé děti v případě výprasku na své rodiče volají linku proti týrání dětí. Sám rodič může podle Dobeše užívat fyzický trest do určité věkové hranice, v určitém věku už to není na místě. „Může se stát, že pak proti sobě stojí dospělý člověk a skoro dospělý člověk. Fyzické tresty se ale nemusí používat vůbec," říkal tehdy Dobeš.

Oběšený učitel

Otázka fyzických trestů vzbudila velké emoce v případě učitele, který se kvůli tlaku okolí potom, co dal facku žákovi, který ho nazval "šmejdem", oběsil. Velkým odpůrcem tělesných trestů, a to i doma, byla ministryně pro lidská práva nominovaná Stranou zelených Džamila Stehlíková.

"Právo dítěte na výchovu bez násilí má být ukotveno v rodinném právu, nemá být součástí trestního práva. To znamená, že v zákoně nebude žádná sankce ani povinnost porušení zákona hlásit. Jak v Německu, tak ve Švédsku zákon má pouze deklaratorní charakter. Záměrem legislativní normy není rodiče kriminalizovat, ale zvýšit senzibilitu pro používání násilí při výchově a vytvořit tlak na změnu všeobecného vzorce výchovy směrem od násilí k modernějším a pozitivnějším výchovným metodám," uvedla v roce 2009 Stehlíková.

Džamila Stehlíková pro zákaz trestů

„Rodičům se musí poskytnout dostupné a kvalifikované poradenství pro případy výchovných problémů a konfliktů v rodině, které se tak jako tak nevyřeší bitím. Doprovodná kampaň a veřejná debata by měly připoutat pozornost k paletě pozitivních výchovných metod bez násilí tak, aby nemuseli využívat tělesné tresty. V zemích, kde zákon platí, nikdo neeviduje pohlavky a plácnutí přes zadek. Perzekuovat rodiče kvůli banalitám není v zájmu dítěte, a ten zájem je na prvním místě," dodala Stehlíková.

Stehlíková se však mohla mýlit v tom, že zákonný zákaz tělesných trestů má jen deklaratorní charakter. Ve Švédsku dokonce vloni došlo k otřesnému případu, kdy manželé byli odsouzeni k devítiměsíčnímu vězení za to, že občas dali svým dětem „na zadek".

Sám soud uznal, že dotyčné rodiče pojí s dětmi výjimečné a láskyplné pouto, ale musejí být podle zákona potrestáni. Děti byly odevzdány do náhradních rodin. Podle odborníků je jen malá šance, že se později vrátí k rodičům. Ve Švédsku platí zákaz tělesných trestů od roku 1979.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…