Lidovci vyzvou vládu, aby pomohla vyvražďovaným křesťanům

16.01.2011 19:43

Senátorský klub KDU-ČSL vyzve vládu Petra Nečase a ministra zahraničí Karla Schwarzeneberga, aby pomohli ve světě pronásledovaným křesťanům jak na mezinárodní, tak na národní úrovni. ParlamentnímListům.cz to sdělil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Lidovci vyzvou vládu, aby pomohla vyvražďovaným křesťanům

Sám Bělobrádek podepsal Petici na podporu pronásledovaných křesťanů Celá petice ZDE , která vyzývá české politiky, aby neváhali intervenovat ve prospěch pronásledovaných, poskytovat jim pomoc a v případě potřeby i bezpečí azylu.

Kníže podle Bělobrádka jen mluví 

Podle Bělobrádka vyzvou křesťansko-demokratičtí senátoři vládu, aby pronásledovaným křesťanům pomohla. Z hlediska národního se jedná o to, aby ministerstvo vnitra umožnilo poskytnout azyl křesťanům, kteří jsou utlačováni a mnohdy jim hrozí i smrt. Podle Bělobrádka se k této otázce příkladně postavila Francie. Z hlediska mezinárodního by se podle něho měla česká diplomacie snažit i v rámci EU prosadit, aby evropské státy intervenovaly ve prospěch lidských práv křesťanů.

Bělobrádek uvedl, že o této problematice hovořil již vloni s ministrem zahraničí a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, když se oba potkali na sněmu slovenské KDH. Schwarzenberg mu prý tehdy řekl, že to je vážný problém, ale nějaké konkrétní řešení nezmínil. „Nestačí ale pouze říkat, že je něco problém. Je potřeba podniknout něco reálně. Nejde jen o to, že jsou porušována lidská práva na náboženskou svobodu. Mnoha těmto lidem hrozí přímo fyzická likvidace," řekl ParlamentnímListům.cz Bělobrádek.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg již dříve redakci sdělil, že podle jeho názoru by tento problém měla na zahraniční scéně spíše než Česká republika řešit Evropská unie. Na pošlapání náboženské svobody ve světě a pronásledování křesťanů upozornil i papež Benedikt XVI. Skutečný pokoj je třeba vytvářet obranou náboženské svobody

Vláda nic zvláštního nechystá

Redakce se dotázala premiéra Petra Nečase, zda hodlá česká vláda perzekuovaným křesťanům nějak pomoci, ať už diplomaticky či azylem. Jeho jménem odpověděl mluvčí vlády Jan Osúch, podle jehož vyjádření se pro tento případ nic zvláštního nepřipravuje.  

"Česká republika jako demokratický stát umožňuje každému cizinci bez výjimky požádat o mezinárodní ochranu. Každá žádost je posuzována individuálně na základě skutečností, které žadatel správnímu orgánu sdělí a doloží. Podle platných zákonů se azyl uděluje například cizinci, který se ve své vlasti opodstatněně obává pronásledování z důvodu svého náboženského vyznání," sdělil ParlamentnímListům.cz Osúch. 

Doplňková ochrana se pak dle Osúcha udělí tomu cizinci, u kterého nebyly shledány důvody pro udělení azylu, ale v případě návratu do vlasti mu hrozí nebezpečí vážné újmy. Za vážnou újmu se podle zákona o azylu považuje uložení nebo vykonání trestu smrti, mučení nebo nelidské či ponižující zacházení nebo trestání žadatele o mezinárodní ochranu, vážné ohrožení života nebo lidské důstojnosti z důvodu svévolného násilí v situacích mezinárodního nebo vnitřního ozbrojeného konfliktu, nebo pokud by vycestování cizince bylo v rozporu s mezinárodními závazky ČR.

Demonstrace na Václaváku

Svůj nesouhlas s pronásledováním křesťanů ve světě mohou lidé vyjádřit účastí na veřejném shromáždění, které se bude konat 18. ledna od 17 hodin v Praze na Václavském náměstí. Akci svolává výbor Petice na podporu pronásledovaných křesťanů ve složení Ignác Pospíšil, vydavatel časopisu Duše a hvězdy, Ondřej Vaněček z občanského sdružení Res Claritatis a Petr Jurčík, předseda Mladých křesťanských demokratů.

Svou podporu petici vyjádřil i biskup Václav Malý, který v Iráku osobně povzbuzoval tamní křesťany, právě když 30. října 2010 došlo v Bagdádu k masakru v syrokatolické katedrále. Na shromáždění promluví například Roman Joch, poradce premiéra pro lidská práva a zahraniční politiku a ředitel Občanského institutu.

Petici a shromáždění podporují také Konzervativní strana, Křesťanská mezinárodní solidarita (CSI ČR), Konzervativní listy, Akce D.O.S.T., Židovská liberální unie, česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém - ICEJ, Institut sv. Josefa nebo Koruna Česká - místní společnost Slezsko. Na akci dorazí i Pavel Bělobrádek.

Joch poradí Nečasovi, aby vláda něco dělala

„Podporuji akci ze dvou důvodů. Za prvé považuji náboženskou svobodu za základní lidské právo a za druhé je třeba zdůraznit, že křesťané jsou na světě nejvíce pronásledovanou menšinou. Je potřeba na to upozornit, aby to věděla i naše veřejnost," řekl ParlamentnímListům.cz Nečasův poradce Joch.

Podle něho klade ČR ve srovnání s ostatními zeměmi nadprůměrný důraz na lidská práva. Díky tomu nebyla zvolena také za nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. „Domnívat se, že OSN je organizací, která hájí lidská práva, je naivita, ne-li hloupost. Valné shromáždění OSN je ovládáno režimy, kterým lidská práva nic neříkají a které je potlačují. Proto bychom neměli na podobné nadnárodní organizace spoléhat," doplnil Joch.

„Ačkoli si myslím, že Česká republika se snaží hájit lidská práva poměrně aktivně, budu radit premiéru Petru Nečasovi, aby česká diplomacie zaměřila svou pozornost i na otázku pronásledovaných křesťanů, a to i na úrovni EU, neboť hlas naší samotný země není příliš silný," dodal Joch.

Bude Evropa za pár let muslimská?

Podle ředitele Institu svatého Josefa Michala Semína podporuje institut akci kvůli solidaritě a soucitu s trpcími křesťany, kteří se jsou nejutlačovanější náboženskou skupinou na světě, a to nejen v zemích muslimských, ale i buddhistických a hinduistických.

„Jde ale i o naši budoucnost. Angela Merkelová přiznala, že očekává, že Německo bude do několika let muslimskou zemí. Pokud nechceme, aby naše civlizace byla v Evropě nahrazena civlizací islámskou a naše země se stala podobně jako Německo ale i další země muslimskou, měli bychom se vrátit ke křesťanským kořenům naší civlizace. Podle řady demografických odhadů, získají muslimové zhruba do čtyřiceti let v západoevropských zemích většinu. Nechci, aby takto dopadla i naše vlast. Jak řekl spisovatel Hillaire Belloc, nebude-li Evropa křesťanská, nebude už vůbec," varoval Semín.

Proti džihádu i Židovská liberální unie

Člen Židovské liberální unie a známý spisovatel Benjamin Kuras, který dlouhodobě upozorňuje na útlak křesťanů především v muslimských zemích, redakci sdělil, že ŽLU podporuje akci na jeho návrh a akce získala jednoznačnou podporu předsednictva. „Vzhledem k tomu, že džihád je vražedným tažením společně proti ´sionistům a křižákům´, a vzhledem k podpoře, kterou ŽLU dostává od křesťanských organizací, je naše účast také skromným projevem vzájemné úcty a plněním dluhu. Jak je ale vidět z Paříže, Londýna, či Kodaně, džihád se stěhuje do evropských ulic," řekl ParlamentnímListům.cz Kuras.

Předseda Mladých křesťanských demokratů Petr Jurčík redakci prozradil, že petice již má několi tisíc podpisů a bude pokračovat do konce března. Petice bude předána na ambasády zemí, kde jsou křesťané zabíjeni. Jedná se například o muslimský Egypt a Pákistán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …