Bárta: Nečasovi se omluvil. U svých poslanců ho to nenapadlo

27.01.2011 8:53

Z omluv a vysvětlování se v posledních dnech nemůže vymanit ministr dopravy Vít Bárta. Poslancům VV vadí, že jim před časem vysvětloval kauzu sledování politiků agenturou ABL stejnými slovy, za která se však později omluvil premiéru Petru Nečasovi, píše MF Dnes.

Bárta: Nečasovi se omluvil. U svých poslanců ho to nenapadlo

Už i ve straně Věci veřejné začíná probublávat nespokojenost s jejím faktickým šéfem Vítem Bártou. Proto si ho poslanecký klub zve na příští úterý „na kobereček". Véčkařům vadí, že ministr - jak sám přiznal - nemluvil pravdu při vysvětlování role své bývalé agentury ABL v kauze sledování politiků ODS v Praze 11.

„Příští úterý na jednání poslaneckého klubu budeme nejspíše chtít od Víta Bárty vysvětlení, proč se premiérovi Nečasovi omluvil za slova, kterými případ vysvětloval i nám a poslanci se na základě těchto jeho argumentů za něj postavili," uvedla pro MF Dnes předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí.

Více:
Další peripetie kolem ABL. Čerpala informace z databází policie. Nelegálně
Sledujeme kauzu ABL

Bártovo lhaní srovnávají s Clintonovým o Lewinské

Přidal se i další poslanec VV Radim Vysloužil. „Necháme si od pana Bárty vysvětlit, k jaké změně došlo, a budeme se tím podrobně zabývat," řekl Vysloužil s tím, že pokud by se potvrdilo, že Bárta nemluvil pravdu ani před svými poslanci, bylo by to velmi vážné. Až dosud taková slova na adresu Víta Bárty nebyla ve Věcech veřejných vůbec zvykem.

Někteří poslanci VV přirovnávají Bártovu kauzu ke lhaní bývalého prezidenta USA Billa Clintona o jeho vztahu se stážistkou Monikou Lewinskou, které ho v roce 1999 málem stálo funkci. „Problém není ve věci samé, protože sledovat lidi je prostě prací detektivní agentury. Problém je v tom, že Bárta lhal. Myslím, že by to nakonec mohlo ohrozit i jeho pozici ministra," prohlásil ještě před Bártovou omluvou jeden z poslanců VV.

Omluva Nečasovi stačí, nechme toho a pojďme dál

Z reakcí většiny ze čtyřiadvaceti poslanců Věcí veřejných však plyne, že Bárta nebude muset volit žádné radikální řešení. „Tahle kauza mi ve srovnání s kauzou na ministerstvu životního prostředí nebo prodejem mosteckých dolů připadá celkem marginální," snažila se obrátit pozornost k jiným stranám místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Podobně reagoval i poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio, z jehož postoje se dá vytušit, jak asi „grilování" ministra před vlastním poslaneckým klubem může dopadnout. „Ten posun ve vysvětlování Víta Bárty tam je, to vnímají všichni, kdo jeho tiskovou zprávu četli. Vítám omluvu pana ministra Bárty. Vítám i to, že všichni říkají: Dobrá, omluva je na stole, nechme toho a pojďme dál," vyzval v MF Dnes Paggio své kolegy.

K věci:

Nečas přijal Bártovu omluvu a kauzu ABL považuje za uzavřenou 

Důkazy jsou prý falza, přesto se Bárta omlouvá. Sám asi neví za co 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…