Statný doktor nadával panu poslancovi. Exodus pokračuje

01.02.2011 10:14

Pondělní jednání ministra zdravotnictví Hegera se zástupci LOK a ČLK skončilo nezdarem. Rozdílnost pozic ještě umocnila večerní debata v pořadu ČT24 Události, komentáře, v nichž ze svých postojů neustoupili ani o píď zdravotnický expert ODS Šťastný a člen předsednictva LOK Voleman.

Statný doktor nadával panu poslancovi. Exodus pokračuje

Požadavky lékařů jako součást dohody o ukončení akce Děkujeme, odcházíme nazval ministr zdravotnictví Leoš Heger po pondělní schůzce s předsedou LOK Martinem Engelem a prezidentem ČLK Milanem Kubkem jako ultimativní a nesplnitelné, a nehodlá proto na ně přistoupit. Tím se jednání znovu ocitlo na mrtvém bodě. Z něj ho jen s malou pravděpodobností může posunout dnešní jednání LOK, na které se sjedou zástupci z celé republiky. (Více ZDE)

O tom, že obě strany jsou pevně zakopány na svých pozicích, svědčila i debata v nočních Událostech, komentářích na ČT24. „Lékařský odborový klub je levicová kolektivistická organizace," řekl během ní předseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný, který přiznal, že ministru Hegerovi radil, aby lékařům neustupoval.

Drsnou výměnu názorů sledovalo více než dvě stě tisíc diváků 

„Alespoň už víme, kdo ministerstvo zdravotnictví ve skutečnosti řídí," opáčil mu Miloš Voleman, člen předsednictva LOK. „Já těžko mohu vést polemiku s ideologickým zaslepencem, který žádné změny nechce, protože má ze současného systému dobré bydlo," přitvrdil poté na adresu Šťastného robustní lékař.

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že rozhovor obou pánů v rámci pořadu Události komentáře dosáhl vysokého podílu na sledovanosti (7,86%) a počet diváků překonal hranici dvou set tisíc diváků, což je pro tento noční zpravodajský pořad letošní rekordní číslo.

Odborář Miloš Voleman:
Jdu zvracet. Tady máte igelitku. To se dnes stalo ve sněmovně
Léčba prostaty robotem? Holt ne pro každého, padlo u Jílkové

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Celý duel byl poznamenám dusnou atmosférou mezi oběma muži. Své si užil i moderátor Martin Veselovský, když ho lékař nařkl, že mu nechává méně prostoru než "panu poslancovi".

Odboráři chtěli postihy pro nemocnice, které nevezmou lékaře zpět

Podle experta ODS na zdravotnictví Šťastného zničil LOK možnou dohodu těmi návrhy, které přinesl na pondělní jednání. „Ultimativně požadovali, aby stát nařídil, že nemocnice přijmou všechny lékaře ve výpovědi zpět, dokonce i soukromé a krajské, jinak jim nezvýší úhrady," uvádí pro ParlamentníListy.cz Šťastný, který už šanci na dohodu nevidí.

Je přesvědčen, že takové jednání by si LOK a ČLK nedovolily vůči levicové vládě. „V minulém volebním období působili na lidoveckého poslance pana Hovorku, teď tím nejslabším článkem koalice jsou Věci veřejné jako nová strana. Chtějí prosazovat do zdravotnické reformy levicové postoje, vytvářet komise a zavést centralizovaný přístup," tvrdí Šťastný.

Zákony se dodržují, a ne porušují. Platí to pro ministra i vládu

Jeho stranický kolega Marek Šnajdr podezírá zástupce LOK a ČLK, že si počínají tak, aby jednání zmařili a situaci vyhrotili. „Museli by se vrátit nohama na zem a uvědomit si, že zákony se dodržují, a ne porušují. Nemůže je porušovat ministr, vláda, nikdo," připomíná Šnajdr pro ParlamentníListy.cz, že zaměstnavatele nemůže nikdo nutit, aby souhlas se zpětvzetím výpovědi zaměstnance.

Podle něj nastala správná doba pro to netrávit veškerý čas s jednotlivými zástupci odborů, ale začít působit v jednotlivých zařízeních v regionech a jednáním přispět k jejich konsolidaci. „Podporuji ale postoj ředitelů, že nechtějí vzít všechny lékaře zpět. Je mezi nimi celá řada těch, kteří vytvářejí problémy mnoho let," myslí si poslanec ODS.

Lékaři podle primáře neustoupí. Nemají kam

Nad dohodou, která je v zájmu všech, ještě neláme hůl poslanec ČSSD Jiří Koskuba. „Naděje umírá poslední. Důsledky krachu jednání by byly nedozírné. Za jednotlivé lékaře nejsem oprávněn hovořit. Leč jejich odhodlání jako celku je mimořádně silné a obávám se, že neustoupí. Nemají kam," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Koskuba, který už více než deset let působí jako primář ve FN Na Bulovce.

K věci:

I odborářka souhlasí s Hegerem. Engel je pod tlakem, omlouvá ho 

Před exodem si lékaři dopřáli valčík na rozloučenou. Za dva miliony 

Lékaři nejsou pokrývači, snad vědí, co je to dát výpověď, říká specialistka 

Foto: repro ČT 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…