Bratři "Topol" a "Kalous" jdou spolu po Vondrovi. Paroubka to baví

04.02.2011 14:02 | Zprávy

Značná shoda panuje dlouhodobě ve vyjádřeních expremiéra Topolánka a ministra financí v jeho i Nečasově vládě Kalouska. Bývalý šéf ODS to potvrdil v dnešním rozhovoru pro Právo, kde stejně jako Kalousek o den dříve poukázal na to, že ministr obrany Vondra neodstoupil při závažnější kauze, než tomu bylo v případě rezignace exministra Drobila.

Bratři "Topol" a "Kalous"  jdou spolu po Vondrovi. Paroubka to baví

Jako by se vrátil čas do poloviny září minulého roku, kdy do té doby médií se stranící expremiér Mirek Topolánek považoval za vhodné veřejně se postavit na stranu Miroslava Kalouska proti Alexandru Vondrovi, když se tito dva ministři jeho bývalé vlády přeli o to, zda Vondra lobboval při nákupu obrněných transportérů Pandur.

Stejně jako tehdy i nyní se den po Kalouskově vyjádření pro Hospodářské noviny, že Vondrova kauza je závažnější než případ, po němž rezignoval exministr Pavel Drobil, přidal Topolánek se stejným tvrzením. „Všichni noví politici ve vládě se zaklínají slůvky padni komu padni. A tady v tomto případě nepadlo komu padlo," ztotožnil se Topolánek v rozhovoru pro deník Právo s Kalouskovým názorem.


U Drobila šlo o hypotetickou hrozbu, u Vondry o dokonaný skutek

Topolánek prohlásil, že mu připadalo nemístné obviňovat v té věci bývalého vedoucího Úřadu vlády Jana Nováka, a tak se ho zastal. „Pavel Drobil odstoupil pouze při hypotetickém podezření, že by se mohlo někdy něco v budoucnu stát. Alexandr Vondra přesto, že se něco stalo, odpovědnost nést odmítá," porovnal Topolánek chování dvou místopředsedů ODS.

„Náhlé probuzení smyslu pro spravedlnost a férovou hru," glosuje pro ParlamentníListy.cz s pobavením jeho výroky expředseda ČSSD Jiří Paroubek, třetí z "velké trojky" české politiky minulého volebního období ve složení Topolánek-Kalousek-Paroubek. Prvně dva jmenovaní si padli kolem krku poprvé před čtyřmi roky při sestavování druhé Topolánkovy vlády.

Pořád platí: Kalousku, jsi jednička 

Od té doby se datuje nevraživost Vlastimila Tlustého vůči nim, protože Topolánek místo něj posadil do křesla ministra financí právě Kalouska, ačkoli ani sami lidovci nebyli svému nedávnému předsedovi příliš nakloněni. Památný je i Topolánkův zdvižený prostředníček, který později vysvětloval jako „Kalousku, jsi jednička."

Zmiňovaný Pavel Drobil, který na konci minulého roku na post ve vládě rezignoval, o správnosti svého tehdejšího kroku nepochybuje. „Jakkoliv jsem přesvědčen, že jsem nic neudělal a že obvinění vznesená panem Michálkem na mou adresu jsou nepravdivá, tak si za svým rozhodnutím nést politickou odpovědnost za morální, etické a profesionální selhání mých podřízených do vyřešení celého případu stojím," uvedl pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr životního prostředí.

Kdyby to snad pravda nebyla, odpovědnost padne na ODS

Čtvrteční usnesení grémia ODS, které vedlo premiéra Nečase k napsání stížnosti předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi na postup Kalouska, přimělo ministra financí k rozhodnutí tuto veřejnou debatu ukončit. „V odborné rovině je záležitost zřejmá a Finanční analytický útvar odvedl při jejím prošetření profesionální a objektivní práci," zmínil Kalousek.

Při hodnocení politické roviny prý sice loajálně respektuje stanovisko koaličního partnera, ale přesto jeho slova vyznívají jako dloubnutí do občanských demokratů. „Tvrdí-li, že s tím pan ministr Vondra nemá nic společného, tak to asi bude pravda. Pokud by to snad pravda nebyla, nejedná se o moji, ale o jejich politickou odpovědnost," pronesl Kalousek s tím, že pokládá záležitost pro sebe za uzavřenou a nebude se k ní už veřejně vyjadřovat.

K věci:

Topolánek brání Kalouska: Vondra hází lejno nad svou hlavu 

Kalousek, svědomí ODS: Proč jste Drobila vyhodili a Vondru ne? 

Kalousek je nekolegiální, naštval se Nečas 

Foto: Hans Štembera

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

4:39 „Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

Předvolání k podání vysvětlení za kritiku Fialovy vlády. Dokument s šokujícím obsahem se stal náměte…