Ministr Fuksa: Ceny potravin a důchodová reforma

04.02.2011 19:35

Ačkoli obě položky z nadpisu spolu zdánlivě nemusí souviset, bližší pohled odkrývá vzájemné logické vztahy.

Ministr Fuksa: Ceny potravin a důchodová reforma

Vládní návrh důchodové reformy ještě není definitivně hotov, nicméně základní principy již známe. Reforma rozdělí rizika mezi průběžný a kapitálový pilíř, přičemž výpadek z průběžného pilíře pokryjí příjmy z dividend, privatizace a zvýšení snížené sazby DPH, která se vztahuje i na potraviny. Zvýšení ceny potravin pak bude potřeba kompenzovat důchodcům a nízkopříjmovým skupinám.

Všichni si vzpomínáme na situaci z roku 2008, kdy se zvýšila spodní sazba DPH z 5 % na 9 %. Samotný vliv tohoto opatření na cenovou hladinu nebyl dramatický, souběžně však došlo k růstu cen na globálním i tuzemském trhu zemědělských komodit. Levicová opozice pak růst cen potravin nepravdivě sváděla pouze na vládní opatření a mnoho občanů tomu, bohužel, uvěřilo. Z toho se musí současná koalice poučit.

Jak vypadá situace v současnosti? Na světových trzích dochází ke značným výkyvům, např. ceny hovězího masa rostly ke konci roku 2010 o 40 %, kukuřice o 60 % a pšenice taktéž o 60 %. Vazba mezi cenou na světovém a tuzemském trhu není jednoznačná a liší se u různých komodit, například růst cen hovězího masa v ČR se ve stejném období držel pod 5 %. Stejně tak příspěvek k české inflaci je kolísavý a ovlivněný dalšími faktory (náklady dopravy, skladování apod.) a mimořádně těžko se prognózuje.

K meziročnímu růstu cenové hladiny v ČR v prosinci minulého roku o 2,3 % přispěly potraviny a nealkoholické nápoje jedním procentním bodem. Pro představu, valorizace důchodů o jeden procentní bod znamená růst výdajů o téměř čtyři miliardy Kč ročně, což rozhodně není zanedbatelná částka.

I když se nedomnívám, že růst cen potravin bude pokračovat stejně dynamicky jako doposud, příspěvek k inflaci bude viditelný a ovlivní náklady důchodového systému. Vláda pak bude muset při konstrukci důchodové reformy brát v úvahu při kompenzaci nárůstu DPH i tento faktor. Právě pečlivé zohlednění růstu cen potravin zajistí, že opozice ztratí jeden z argumentů proti nezbytné důchodové reformě.

Ing. Ivan Fuksa, ministr zemědělství, člen výkonné rady, místopředseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a poslanec PČR

Více:
Svoboda (KDU-ČSL): Můj příběh k debatě o důchodové reformě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…