Plošné očkování proti tuberkulóze poslanci zatím nezrušili

09.02.2011 15:12

Poslanec ODS Marek Šnajdr dnes ve sněmovně navrhl, aby děti nebyly plošně očkovány proti tuberkulóze. Tento návrh podal jako pozměňující k novele zákona o ochraně veřejného zdraví, která se týká především koupališť. O očkování přitom dnes rozhodoval i Ústavní soud, který nakonec povinnost nechat děti očkovat nezrušil.

Plošné očkování proti tuberkulóze poslanci zatím nezrušili

Podle předsedy zdravotního výboru Borise Šťastného (ODS) se ani v současnosti proti TBC neočkují všechny děti. Výjimkou jsou ty, které patří do rizikových skupin. Šnajdrův návrh tak prý uvádí do souladu vyhlášku se zákonem.

"Do budoucna by tak, jak už dnes říká vyhláška, měly být očkovány pouze rizikové skupiny dětí a současně každý, kdo o to dobrovolně požádá," řekl Šťastný.

Marková hájila očkování

S tím ale nesouhlasí opozice. Například podle komunistické poslankyně Soni Markové nejsou názory odborníků na ukončení očkování jednoznačné. Marková uvedla, že nízký výskyt TBC mezi mladými lidmi do 20 let je způsoben vysokou proočkovaností této skupiny, která je asi 98,5 procenta. Zrušení očkování by podle ní bylo kontraproduktivní, neboť byla ve velké míře zjištěna nemoc především u cizinců.  

"Stoupá počet cizinců se závažnými formami TBC především ve větších městech - v Praze to bylo v roce 2010 až 34 a půl procenta oproti roku 2009, kdy tady bylo 23 procent nakažených. To znamená, že každým rokem počet stoupá," varovala Marková.

Ústavní soud podpořil povinné očkování

Zákon poslanci prodiskutovávali v den, kdy Ústavní soud rozhodoval, jestli bude povinné očkování v Česku platit dál. Ústavní soud ale povinnost očkovat potvrdil, podle něj je v zájmu veřejného zdraví a lidé tedy mají nechat své děti očkovat. Řekl ale také, že ne každý případ odmítnutí musí být potrestán

Soud totiž zároveň částečně vyhověl stížnosti Pavla Vavřičky proti pokutě, kterou dostal za to, že před osmi lety nenechal své děti očkovat. Případ tak musí znovu řešit Nejvyšší správní soud. V obecné rovině ale Ústavní soud ústavnost povinného očkování dětí nezpochybnil.

K novele výbor předložil dva pozměňovací návrhy

Zdravotní výbor k novele zákona o ochraně veřejného zdraví předložil další dva pozměňovací návrhy. Jeden má zajistit rychlejší transformaci zdravotních ústavů z původních 14 na dva se sídly v Praze a Ostravě. Podle Šťastného má taková změna přinést především úsporu peněz.

Dále pak výbor navrhl, aby měli cizinci z vybraných zemí povinnost podstoupit zdravotní prohlídku při žádosti o trvalý pobyt nebo dlouhodobé vízum. "Hovoříme zejména o rizikových zemích a rizikových nemocech," podotkl Šťastný.

Druhé čtení přerušili

Poslanci zkrátili lhůtu na projednání tohoto zákona na 48 hodin. Jeho druhé čtení chtěli ukončit před polední přestávkou. Nakonec se tak nestalo. Opozice totiž znovu otevřela diskuzi a ČSSD poté požádala o přestávku na jednání klubu. Ta je podle zvyku přidělována ihned, takže předsedající přerušila projednávání návrhu. Sněmovna by o zákonu měla rozhodovat v pátek odpoledne, ale protože se druhé čtení nepodařilo dokončit, rozhodnutí se možná posune až na březnovou schůzi.

Foto: eurozprávy.cz

Jednání sněmovny:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…