S humorem na Ratha. Vyjíždí Škrtobus. Je to ubohé, zlobí se hejtman

15.02.2011 20:36

I když středočeský hejtman David Rath argumentuje tím, že za škrty v krajské dopravě může současná vláda, podle místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Heleny Langšádlové Rath nemluví pravdu. I proto vznikla petice Starostů a Nezávislých, která žádá středočeskou koalici ČSSD a KSČM o vypracování řádného plánu dopravní obslužnosti.

S humorem na Ratha. Vyjíždí Škrtobus. Je to ubohé, zlobí se hejtman

Je to proti zájmům občanů, je to zbytečné a nesmyslné, je to také neekologické. To jsou tři základní body petice Starostů a Nezávislých proti rušení autobusových spojů ve Středočeském kraji.

Až půl milionu lidí může být negativně dotčeno nekoncepčním škrtáním autobusových spojů ve Středočeském kraji. A tak autobusy získaly i další název - škrtobusy hejtmana Ratha. Právě Davida Ratha totiž označuje řada Středočechů za viníka celé situace.

Psali jsme:
Je mi Ratha líto, trpí stihomamem, říká starosta, exmluvčí Nečase
Arogance moci, nadával po schůzi na Ratha rozezlený starosta
Rath zdecimuje autobusovou dopravu, hořekují středočeské obce

Po šestém březnu může přijít katastrofa

"Již nyní se mají lidé potíže dostat z odpoledních směn v práci domů. Po dalším škrtání autobusů plánovaném na 6. března to pro ně bude katastrofa. Mohou kvůli tomu přijít i o zaměstnání," říká krajská zastupitelka Věra Kovářová.

Podle ní kroky hejtmana Ratha a jeho radních z ČSSD dopadají především na ty nejchudší, kteří jsou na hromadné dopravě zcela závislí. Aby situaci zachránili, uchýlili se tedy opoziční místní politici k petici. Jaký přinese efekt, ukáže čas.

"Středočeská koalice ČSSD a komunistů v čele s hejtmanem Rathem odmítá diskuzi o potřebách svých občanů v oblasti dopravy. Nekoncepčně a nesmyslně ruší autobusy, ignoruje hlasy starostů všech středočeských obcí a měst. Proto saháme ke krajnímu řešení a vyhlašujeme petici proti rušení autobusových spojů ve Středočeském kraji," oznámil starosta obce Kmetiněves Luděk Kvapil.

Vláda za to nemůže, Rath šíří nepravdy

Hejtman Rath však dosud argumentoval tím, že za škrty v „jeho" dopravě může současná vláda a její rozpočtové škrty.

„Veřejné údaje z ministerstva dopravy a webu Středočeského kraje ho však usvědčují  z nepravdy," zdůraznila poslankyně za TOP 09 a místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Helena Langšádlová.

„Na základní dopravní obslužnost krajů ze státního rozpočtu je v roce 2011 stejné množství peněz jako v roce 2010, tedy 2,6 miliardy. Tato suma se týká železniční dopravy. Základní dopravní obslužnost v autobusové dopravě je plně na rozhodnutí hejtmana a zastupitelstva kraje a je hrazena z výnosů daňových příjmů kraje. Ty se meziročně dokonce pro Středočeský kraj zvýšily o 282 milionů," upřesnila Langšádlová.

Chceme pořádný plán dopravní obslužnosti

Petice dále žádá středočeskou koalici ČSSD a KSČM o vypracování řádného plánu dopravní obslužnosti. „Dopravní plánování musí plně respektovat hospodárné, efektivní a účelné zajišťování dopravní obslužnosti jako veřejné služby," řekla starostka Dřínova Jitka Bocková.
„Pokud pod petici seženeme alespoň tisíc podpisů, bude se jí muset krajské zastupitelstvo na svém jednání zabývat. Věřím, že se pod peticí podepíše mnohem více občanů našeho kraje a Rathův škrtobus konečně dojede," uvedl starosta Roztok Jan Jakob (TOP 09).

Fotogalerie: Škrtobus v bufetu

Rath: Je ubohé házet dopady škrtů na nás

Hejtman a poslanec ČSSD David Rath si však stojí za svým. "Kraj dostal kvůli vládním škrtům skoro o miliardu korun letos méně. To je prostě realita a je dost ubohé házet vládní škrty a jejich dopady na nás," odpověděl na dotaz ParlamentníchListů.cz rozzlobeně Rath.

Dále čtěte:
Bendl kritizuje Rathovo jízdné zdarma. Je mnou postižený, oponuje Rath
Rath a Bendl opět ve při. Tentokrát hádka o rušení autobusů

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …