Politolog: Češi nejsou vyhranění pravičáci ani levičáci. Drží se středu

08.03.2011 6:54

Agentury zabývající se výzkumem veřejného mínění v poslední době předkládají veřejnosti podobné výsledky. Zdá se, že Češi inklinují momentálně spíše k levicovým stranám. Podle SANEPU je to současnými vládními reformami a obavami z nich. Politolog Zdeněk Zbořil však žádný výrazný signál v orientaci českých voličů nevidí.

Politolog: Češi nejsou vyhranění pravičáci ani levičáci. Drží se středu

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly na přelomu února a března, vyhrála by je podle průzkumu společnosti SANEP sociální demokracie. Spolu s KSČM by měla v dolní komoře většinu 104 křesel.

Podobný výsledek zveřejnila před několika dny i agentura Factum Invenio.

Reakce Bohuslava Sobotky:
Sobotka se posmívá ODS. Porušili slib, zdražují a teď to mají

Jisté je tak jedno - levice v poslední době v Česku drží svoji převahu, naopak pravice ztrácí. Nejvíce ubylo za poslední měsíc podle výzkumu SANEP voličů TOP 09, a to 1,3 procentního bodu. Strana tak nyní klesla z druhého na třetí místo.

Čtěte také:

Agentura SANEP zaznamenala stejně jako Factum Invenio také nárůst sympatií opět ke KDU-ČSL. Ze 3,9 procenta by ji nyní volila 4,5 procenta voličů. To by podle SANEPU sice na návrat do sněmovny nestačilo, poněvadž k tomu je třeba alespoň 5 procent hlasů, nicméně může to vysílat jasný signál.

Politolog: Voliči jsou v Česku vyrovnaní - vpravo i vlevo 

Podle politologa Zdeňka Zbořila může být to, že se lidé už vzpamatovali ze šoku, že tato strana ve volbách propadla a uvědomili si, že jim tento druh politiky na české politické scéně chybí. Nic zásadního Zbořil nevidí ani v mírném posílení příznivců komunistů - ti by podle aktuálního průzkumu SANEP dosáhli nyní 12,9 procent.

Čtěte také:

"Komunisté mají dlouhodobě 11 až 13 procent příznivců. Řekl bych, že je to však stabilní číslo, nic nenasvědčuje tomu, že by se lidé k této straně přikláněli nějak masivněji. Když se podíváme zpětně ke stuktuře českých voličů, od roku 1993 je většinou u nás pravice a levice v rovnováze s výjimkou několika hlasů někdy v prospěch té nebo opačné strany. Češi jsou v tomto ohledu vyrovnaní. Myslím, že komunistům by mohli přibýt snad pouze někteří voliči Věcí veřejných. Ti všichni totiž nemusejí a zřejmě nebudou úplně politicky dospělí a mohli by tyto tendence mít. Určitě by však nezískali hlasy lidí, kteří dosud volili ODS či třeba TOP09," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Zbořil.

Mohou za to obavy ze sociálních dopadů reforem

Trvající příklon většiny voličů k levicovým stranám přičítá SANEP mimo jiné obavám ze sociálních dopadů připravovaných vládních reforem. Nyní mají ve dvousetčlenné sněmovně převahu ODS, TOP 09 a VV se 118 poslanci.

Z průzkumu SANEP vyplývá, že nyní vítězná ČSSD by získala 33,8 procenta, druhá ODS 17,6 procenta, třetí TOP 09 rovných 17 procent, čtvrtá KSČM 12,9 procenta a páté Věci veřejné (VV) 8,3 procenta hlasů. Statistická chyba je 1,5 procenta.

Přes vítězství má však ČSSD o 0,3 procentního bodu méně než měla před měsícem. Oproti tomu občanským demokratům a komunistům přibyl více než jeden procentní bod a Věcem veřejným 0,2 procentního bodu.

Křesla ve sněmovně by tak získaly jen strany, které v ní mají zastoupení už nyní, tedy ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM a VV. K podobným výsledkům jako SANEP dospěly v posledních měsících i jiné agentury - také podle nich by volby vyhrála ČSSD a levicové strany by ve dvousetčlenné dolní komoře měly mírnou většinu.

Internetový průzkum SANEP se uskutečnil ve dnech 24. února až 2. března. Bylo při něm dotázáno 11.204 lidí ve věku 18 až 69 let.

Více k výzkumům:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research 


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…