Vnitro se zajímá o KSČM. Hledá důkazy, zda stranu zakázat

09.03.2011 7:41

Snahy o zrušení či zákaz KSČM se během dvaadvaceti porevolučních let objevily již mnohokrát. Teď se však jeví jako nejaktuálnější.

Vnitro se zajímá o KSČM. Hledá důkazy, zda stranu zakázat

Komunisté se totiž dostali do hledáčku ministerstva vnitra, které shromažďuje důkazy o tom, zda je KSČM zralá na rozpuštění či minimálně na pozastavení činnosti.

Zapojí se i BISka

 Resort se přitom nebrání ani využití informací civilní kontrarozvědky (BIS). Případný návrh na zákaz strany, k němuž by přispělo i její šetření, by podle deníku Právo pak vláda poslala Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

„Pro nás je primárně důležité posoudit, zda je, či není činnost této strany v rozporu se zákonem, s ústavou, s Listinou základních práv a svobod, jestli ta činnost je legální v rámci demokratického právního systému," řekl listu zástupce vedoucího odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Karel Bačkovský.

Podle něho je  rozhodující pro to, zda má smysl návrh NSS vůbec podat, zejména vlastní činnost partaje. 

John vyslyšel Polčáka

A jak k práci Bačkovského došlo? Odbor bezpečnostní politiky dostal prý pokyn od ministra vnitra Radka Johna (VV) zpracovat analýzu možnosti podat návrh Nejvyššímu správnímu soudu.

 Podnětem k jeho kroku byla únorová schůze Sněmovny, kde některé poslance rozčílila Marta Semelová (KSČM) svou obhajobou příslušníků Pohraniční stráže. Po jejím vystoupení Stanislav Polčák (TOP 09) Johna vyzval, aby připravil návrh na pozastavení činnosti KSČM, který by vláda soudu poslala.

Filip: Bez obav

Sami komunisté se ale podobným výhradám smějí. "Budeme pracovat pořád stejně. My zákon neporušujeme, ani ústavu, takže my se nebudeme vůbec omezovat," uvedl ke snahám o zrušení strany její předseda Vojtěch Filip.

Více čtěte:

  • Pospíšil: Sněmovna už není schopna více agrese komunistů unést
  • Průšvih v rodině komunisty Remka. Jeho sestra krade. A ve velkém
  • Agrese KSČM překročila hranice, které sněmovna snese, míní Pospíšil
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

    10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

    Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …