Drobil doministroval, v ODS je ale klíčovým mužem

21.03.2011 18:21 | Zprávy

Ač se po skandálu, který se koncem roku rozhořel kolem Státního fondu životního prostředí, zdálo, že Pavel Drobil odejde do politického ústraní, opak je pravdou.

Drobil doministroval, v ODS je ale klíčovým mužem

Místopředseda ODS a exministr životního prostředí Pavel Drobil se po svém odchodu z vládní funkce stal klíčovým mužem pro vnitřní chod ODS. Drobil v pondělí potvrdil, že má na starosti ustavení stranických odborných komisí a proměnu manažerské sítě ODS. Oba tyto kroky patří k hlavním vnitřním změnám, které nyní ODS chystá. 

SLEDOVALI jsme kauzu Drobil

Drobil odešel z vlády v prosinci kvůli údajné korupční aféře kolem Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Na kauzu upozornil později odvolaný ředitel fondu Libor Michálek prostřednictvím nahrávek, na kterých Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. 

Drobil výtky neslyšel. Nebo nechtěl slyšet?

Někteří senátoři ODS a zástupci regionů volali ještě v lednu po tom, aby Drobil kvůli aféře složil i vysokou funkci ve straně. Tyto hlasy ale byly spíše menšinové a debata o tomto tématu v ODS utichla. Širší vedení ODS naopak Drobila po uvolnění z vládního angažmá začalo pověřovat organizací vnitřních záležitostí strany.

Podle informací z ODS je to právě Drobil, kdo se nyní nejaktivněji věnuje vnitřním věcem občanských demokratů. Podle původního rozdělení rolí z loňského kongresu ODS měl mít vnitřní chod strany na starosti brněnský politik Pavel Blažek, který jako jediný z nově zvolených místopředsedů nezamířil do vysoké funkce ve vládě či v parlamentu.

Blažek vs. Nečas

Blažek se však loni v listopadu dostal do střetu s předsedou ODS Petrem Nečasem, což vyústilo v jeho odchod z funkce předsedy dozorčí rady Lesů ČR. Podle médií i některých občanských demokratů Nečas vyčítal Blažkovi to, že na brněnské radnici sestavil velkou koalici ODS a ČSSD i přesto, že tu ODS mohla vést pravicovou vládu. 

Nečas a Blažek v médiích poté několikrát uvedli, že k sobě navzájem nemají důvěru. V rozhovoru s týdeníkem Respekt Blažek v únoru poznamenal, že "kdyby Pavel Blažek v tom grémiu nebyl, tak se to v podstatě ani moc nepozná". I další občanští demokraté neoficiálně přiznávají, že Blažek na chod strany nyní - na rozdíl od Drobila -  v podstatě nemá vliv.

Více čtěte:

I Drobil má svůj "opěvný" song. Koluje na youtube a opěvuje korupci

Foto: Hans Štembera

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

MUDr. Ivo Trešl byl položen dotaz

léky na předpis

Vážený pane Trešle, opožděně Vám moc děkuji za Vaši odpověď. Kéž by se podařilo prosadit prodej léků na předpis i na internetu. Troufnu si mluvit i za jiné, protože určitě nejsem sama, kdo by to uvítal. Vy sám tvrdíte, že byste takový prodej podpořil. Nemůžete ale něco takového jako senátor navrhnou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájíte vraha Kozáka, hanba. Konflikt matky Šimůnkové s Fialovou ženou. Jen na PL

11:51 Hájíte vraha Kozáka, hanba. Konflikt matky Šimůnkové s Fialovou ženou. Jen na PL

Místo poučení, jak příště zabránit střílení do lidí, vláda řeší, jak vymyslet kšeft pro neziskové or…