Český rozhlas může mít ředitelku. Volit se bude zítra

27.07.2011 16:15 | Zprávy

Do závěrečné fáze volby generálního ředitele Českého rozhlasu postoupili tři uchazeči, z nichž největší šance se při čtvrteční volbě dávají ředitelce zpravodajských stanic Haně Hikelové, píše on-line deník Týden.cz. Jejími konkurenty jsou prozatímní ředitel Petr Duhan a bývalý šéf Rádia Černá Hora Petr Matoulek.

Český rozhlas může mít ředitelku. Volit se bude zítra

Bez generálního ředitele funguje Český rozhlas už od loňského března, kdy na funkci rezignoval Richard Medek. Zvolit jeho nástupce se dlouho nedařilo, protože Rada ČRo neměla potřebný počet členů. Podařit by se to mohlo při jejím čtvrtečním jednání, pokud pro jednoho z tria uchazečů zvedne ruku alespoň šest radních ze zákonem stanovených devíti.

V předchozím kole volby získala nejvíce hlasů ředitelka zpravodajských stanic Hana Hikelová. Její prioritou je udržení pozice Českého rozhlasu jako instituce, která je symbolem důvěryhodnosti, serióznosti a tradice. „Na druhou stranu je ale potřeba změnit to, že působí zakonzervovaně, nepružně a nemoderně. To se samozřejmě týká především programové nabídky," uvedla Hikelová pro on-line deník Týden.cz.

Prozatímní ředitel chce lákat dětské posluchače

Jedním z jejích soupeřů bude prozatímní ředitel Peter Duhan. Při jarním kole volby zdůrazňoval potřebu nové organizační struktury a jasné vymezení odpovědnosti. Ve svém projektu plánoval přilákat k rozhlasovým stanicím dětské posluchače s tím, že do budoucnosti je nevyhnutelná investice do dětských webů.

Třetímu kandidátovi Petru Matoulkovi by se zamlouvalo, kdyby vysílání Českého rozhlasu vyznívalo moderněji. Pokud by byl zvolen, tak by se nepokoušel prosadit prudké změny, ale uvažoval by o omezení regionálních stanic, které by nemusely vysílat celý den. Český rozhlas má v současné době 21 stanic, z toho třináct regionálních.

Politici by si dokázali představit jiného kandidáta

Ale může se také stát, že čtvrteční volba nového generálního ředitele Českého rozhlasu neurčí. Sílí totiž politické tlaky, aby vlivné veřejnoprávní médium vedl někdo úplně jiný, než kdokoli z trojice kandidátů. Podle Lidových novin by takovým člověkem mohl být například bývalý šéf vydavatelství Economia Michal Klíma.

K věci:

Největší šanci na šéfování ČRo má Hikelová, ukázalo jednání Rady 

Je třeba Českou televizi a Český rozhlas zrušit, tvrdí Jakl 

Malér v rozhlase: Šéfka rady na dovolené s adeptkou na ředitelku 

Foto: ceskyrozhlas.cz

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

12:01 Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

Senátor Marek Hlišer, který by si svůj mandát rád zajistil pro dalších šest let, vytahuje ve finále …