Státní zastupitelství si pochvalují elektronické spisy. Zrychlují soudy

25.09.2011 8:47 | Zprávy

Státní žalobci se začínají připojovat k policejní databázi trestních spisů. To v budoucnu umožní zrychlit trestní řízení. Pilotní projekty zatím přinesly dobré výsledky. V nejbližší době se k elektronické databázi ministerstva vnitra připojí Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové a Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Státní zastupitelství si pochvalují elektronické spisy. Zrychlují soudy

Spis v digitální podobě ušetří listování tlustým fasciklem a také jeho přenášení. „Případy zejména z oboru závažné finanční kriminality čítají někdy i desítky tisíc stran. Pro zajímavost, obžaloba pana Koženého se vezla na soud náklaďákem. A teď si přestavte, že ten náklaďák musí někdo vyložit a soudce nemá pomocné síly k přenášení," řekla serveru iDnes.cz mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. Celá žaloba by se prý vešla na pár DVD disků.

ETŘ šetří místo a zkracuje délku soudů

Policie i státní zastupitelství proto stále víc využívají elektronickou podobu spisů. To zefektivňuje proces od podání žaloby až po rozsudek.

K Evidenci trestního řízení (ETŘ) se minulý rok v říjnu připojilo Městské státní zastupitelství v Brně. ETŘ je informační systém policie, kde jsou evidovány všechny policejní spisy v elektronické podobě.

„Pokud chtěl dříve státní zástupce nahlédnout do policejního spisu, který dozoruje, tak bez existence přímého připojení k ETŘ si ten spis musel písemně vyžádat. A než ho dostal, tak to trvalo minimálně týden. Když chce dnes státní zástupce nahlédnout do policejního spisu, tak se k němu dostane během pár kliknutí na počítači ihned," chválí na iDnes.cz brněnský státní zástupce a propagátor projektu ETŘ Jan Sladký.
Do konce roku se k databázi má připojit i Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové a následně i Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Data budou ve větším bezpečí než doposud

Data z ETŘ putují přes zabezpečenou síť ministerstva vnitra, takže riziko případného zneužití by mělo být malé.

„Ujišťuji vás, že ochrana údajů v tomto informačním systému je nepochybně vyšší než ochrana údajů v papírovém spisu. Papírový spis leží někde na podatelně nebo v kanceláři a mohou k němu uklízečky, šoféři, kurýři... Takže představa, že zabezpečení listinného spisu je větší než spisu v digitální podobě, je prostě iluzorní," vysvětluje Sladký.

Plošné rozšíření ETŘ ale hned nenastane. Podle zákona totiž stále musí existovat listinná podoba spisů a obžalob. Elektronická podoba se využívá jen jako pomůcka. Také je potřeba přenést velké množství dat a nakoupit notebooky pro státní zástupce.

Cena celého projektu se pohybuje kolem 300 milionů korun. Peníze by se čerpaly třeba z evropských fondů ve spolupráci s Policií ČR a ministerstvem vnitra.

Související:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

13:47 „Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

VIDLÁKŮV TÝDEN Buď budete psát na svůj blog, nebo budete akreditovaným asistentem. To se dozvěděl na…