Klaus vyznamenal 21 lidí. Tři veteráni mají propůjčen Řád Bílého lva

28.10.2011 21:32 | Zprávy

Prezident Václav Klaus vyznamenal dnes při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu 21 osobností. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, propůjčil veteránům druhé světové války Mikuláši Končickému, Janu Velíkovi a Václavu Djačukovi. Řád vojenské skupiny dostali za zásluhy o obranu státu a bojovou činnost.

Klaus vyznamenal 21 lidí. Tři veteráni mají propůjčen Řád Bílého lva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Mezi oceněnými jsou rovněž anglista a překladatel Martin Hilský, jenž převedl do češtiny Shakespearovo dílo, legenda skoku na lyžích Jiří Raška, kreslíř a karikaturista Vladimír Renčín, zakladatel Černého divadla Jiří Srnec a klavírista a skladatel, jazzman Emil Viklický. Obdrželi Medaili za zásluhy. 

Mediale pro utonulého 16letého hrdinu

Medaili za hrdinství Klaus udělil in memoriam Davidu Sukačovi, mladíkovi, jenž loni pomohl kamarádovi tonoucímu v řece Ostravici v Ostravě-Hrabové. Chlapec se zachránil, tehdy šestnáctiletého Sukače ale strhl vodní vír a sám utonul. 

Oceněné válečné veterány spojuje účast v bojích na východní frontě. Podobný měli osud i po nástupu socialismu. Končický byl v roce 1970 propuštěn z armády kvůli odmítavému postoji k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Velík a Djačuk byli propuštěni z armády už po nástupu socialismu. Velík po roce 1968 vrátil všechna sovětská vyznamenání. 

Řád Tomáše Garrigua Masaryka Klaus propůjčil sedmi lidem za zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv. Převzali je jedna ze zakladatelek Mezinárodního sdružení Terezínská iniciativa Dagmar Lieblová, předseda Svazu Pomocných technických praporů Vladimír Lopaťuk, protikomunističtí odbojáři Karel Páral, Ladislav Suchmomel, František Suchý a Marie Škarecká a řádová sestra Anna Magdalena Schwarzová, jež zažila perzekuce za nacismu i za socialismu. 

Medaili za zásluhy dostala desítka osobností. K dalším oceněným patří světově uznávaný kardiochirurg Jan Černý, podnikatel, zakladatel a ředitel firmy na inovativní nemocniční lůžka Zbyněk Frolík a manažer a vysokoškolský učitel Jan Kruliš-Randa, jenž v emigraci spolupracoval s protikomunistickým exilem. Medaili obdrželi rovněž americký klimatolog a geolog českého původu Jiří Kukla a kněz, vědec a politik, exministr školství Petr Piťha. 

Kruliš-Randa a Renčín se ze zdravotních důvodů nemohli dnešní slavnosti ve Vladislavském sálu Pražského hradu zúčastnit. Ocenění za ně, stejně jako za zesnulého Sukače, převzali jejich příbuzní.

Udílení vyznamenání sledoval i Havel 

Při zhruba hodinovém ceremoniálu zazněly česká hymna i husitský chorál. Klaus vešel do sálu za fanfár ze Smetanovy Libuše, potom pronesl projev. V historickém sále mu naslouchali politici - například zákonodárci, ministři, představitelé církví a řada dalších lidí. Slavnost sledoval rovněž exprezident Václav Havel s manželkou Dagmar. Stejně jako loni nepřišel premiér Petr Nečas (ODS). Zatímco před rokem byl na evropském summitu v Bruselu, nyní je na služební návštěvě Spojených států. 

Loni Klaus vyznamenal 22 osobností. Mezi oceněnými byli exředitel Národní galerie Milan Knížák, hokejista Jaromír Jágr, herečka Hana Maciuchová, básník Karel Šiktanc a bývalá programová ředitelka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová. 


Související:


Kompletní projev prezidenta Václava Klause ČTĚTE ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

4:39 „Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

Předvolání k podání vysvětlení za kritiku Fialovy vlády. Dokument s šokujícím obsahem se stal náměte…