Analytik: Hnus. Párky bez masa, kečup bez rajčat, co s tím, ministře Bendle?

27.11.2011 11:49

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Jíme nekvalitní potraviny, kdy v jahodové marmeládě nemusí být nutně jahody, konstatoval v nedělní Partii televize Prima její moderátor. Dal tak povel ke startu na téma, jež probírali ministr zemědělství Petr Bendl a jeho stínový protějšek Michal Hašek.

Analytik: Hnus. Párky bez masa, kečup bez rajčat, co s tím, ministře Bendle?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenování Petra Bendla ministrem zemědělství

"Myslím, že se rozhodlo tak, jak si volič přál. Pro mne to bylo velké překvapení, já jsem neměl žádné informace, ale určitě to není špatná zpráva, teď už je jen otázka, jak koalice dokáže v Praze vládnout," komentoval aktuální dění na pražském magistrátu šéf středočeské ODS a ministr zemědělství Petr Bendl. Narážel tak na několik dnů staré události, kdy v hlavním městě zanikla koalice ODS a ČSSD, a kdy sociální demokracie byla nahrazena TOP 09.

"Šlo o čistokrevný mocenský puč v ODS za diktátu TOP 09," glosoval jihomoravský hejtman Michal Hašek, který zároveň připomenul článek ParlamentníchListů.cz, v němž ministr financí Kalousek osočil některé zákulisní hráče ODS ze sprintu na vidle. "Pokud to pan Kalousek takto řekl, asi věděl, proč to dělá," dodal 1. místopředseda sociální demokracie.

K VĚCI:

"Byl jsem spokojený pozorovatel, protože po čtyřech týdnech se začalo něco pořádného dít, Michal Hašek působil nekompromisně a výjimečně dost nepříjemně. Jeho entrée v úvodu nedělní Partie možná ukázalo, že nechce být jen usměvavý politik, ale výraznější tvář. Ministr Bendl byl v klidu," říká pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách.


"Jako jediný si nevzal kravatu, měl jen modrou košili a bílé tričko, což mě zarazilo, ale působil jako z reklamy na žvýkačku, pořád se usmíval, to se také nevidí. Důvod je prostý. Osm let byl v čele kraje, vyhrál boj uvnitř středočeské ODS, místo odchodu z politiky je ministr. Proč se tedy nesmát, že ano?" doplňuje Polách.


Zákulisí zemědělství:

  • Ministr zemědělství Petr Bendl zůstává šéfem středočeské ODS. Funkci v polovině října s podporou premiéra Petra Nečase obhájil na regionálním sněmu v Kladně. Bendlův vyzyvatel a Nečasův kritik Petr Tluchoř neuspěl. Podle informací redakce byl ale výsledek těsný, Bendl získal 74 hlasů, Tluchoř 68.
  • Podle zákulisních informací v ČSSD není ještě vůbec jistě, zda dostane Michal Hašek příští rok šanci obhájit post jihomoravského hejtmana. Vyškovská organizace sociálních demokratů ho nepodpoří a spekuluje se i o Brnu. Podle informací ParlamentníchListů.cz by si měl Hašek podržet svou pozici tím, že se postaví proti šéfovi pražské ČSSD Hulinskému. Hašek to dosud neudělal.
  • Bendl s Haškem byli před několika týdny hosty Otázek Václava Moravce. Podle pozorovatelů neřekli nic zásadního. "Já chci takové podmínky, které by byly nejlepší pro české zemědělce," dušoval se v pořadu ministr zemědělství Bendl. A ty podle něj nemusí být nutně rovné pro všechny, jaké prosazuje stínový ministr Hašek. "Já bych chtěl, aby stejnou podporu dostával řecký zemědělec, český zemědělec, francouzský farmář..." vyjmenovával Hašek. Podle Bendla by ale takové rovné rozdělování dotací nemuselo být nutně výhodné pro ČR. Spíš by byl pro spravedlivé rozdělování.
  • "Byl jsem nejhlasitějším a nejbojovnějším ministrem zemědělství v historii," řekl ParlamentnímListům.cz Ivan Fuksa, exministr zemědělství, jehož ve funkci nahradil Bendl. Fuksa je dlouhodobě považován za spojence Petra Tluchoře.
  • Společnost Telefónica získá od ministerstva zemědělství dodatečnou zakázku za více než 36 milionů korun na zvýšení bezpečnosti a optimalizaci provozu informačních systémů úřadu.

V jahodové marmeládě nemusí být jahody, v kečupu už nemusí být rajčata, kvalita potravin všeobecně klesá, taková je podle moderátora Jana Punčocháře realita českého kupujícího. "A co na tento stav říkáte, pane ministře?" následovala logická otázka. Po vteřinovém smíchu Bendl reagoval: "Jestli, pane moderátore, máte jakékoli důkazy o tom, co jste teď řekl, ministr zemědělství s tím udělá rychlý proces. Pakliže máte důkazy, že orgány, které mají jednat, nejednají, tak mi to řekněte," dodal. "A jak je ale možné, že se prodává párek, kde je 10 procent masa," vystřelil další dotaz Punčochář. Bendl jej odkázal na inspekci.

"Těším se na další koncepci vašich dozorových orgánů, jsem zvědav, jestli ušetříte slibovaných 30 procent," vzal si slovo hejtman Hašek. "Myslím, že pan Punčochář chtěl svou otázkou sdělit něco jiného," pokračoval. "Máte dobrého interpreta," zasmál se Bendl. "Děkuji," odvětil mimo záběry kamer primácký Punčochář.

Bez humoru už oba hosté přešli fakt, že většina potravinových řetězců ještě před Vánocemi zdražuje. Hašek to viděl jako cíl "vytáhnout lidem z kapsy další peníze, když to vláda neumí s daněmi přímými." Bendl odvětil, že to není pravda. "Vláda musí řešit schodek státního rozpočtu a musí hledat řešení. Všechny státy v Evropě jdou cestou zvyšování. Sjednocení DPH přinese řadu pozitivních efektů," připustil.


Ležérní móda v podání ministra Bendla:


"Já bych skutečně řekl, že pro Haška byla tahle debata něčím neznámým důležitá, nikdy v minulosti totiž nebyl tak ostrý, konfliktní, tak často neskákal svému oponentovi do řeči," uvádí pro ParlamentníListy.cz analytik Polách. "Když chtěl Bendl něco říct, Hašek suverénně mluvil přes něj, chvílemi ignoroval moderátora, byl jízlivý. Vždycky ale chtěl, aby bylo slyšet, co si myslí on, co si myslí sociální demokracie. To mě upřímně překvapilo.

Ministr Bendl držel svůj standard z minulého klání u Václava Moravce. Mluvil fakticky, místy byl také jízlivý, to například, když vmetl Haškovi do obličeje, že ČSSD nemá žádný program. Osobně se mi líbil jeho klid, ale plusové body si stoprocentně zaslouží Hašek. Jak říkám, nečekal bych, jak zostra se do Bendla pustí a bude hájit oranžové barvy," připouští analytik.

Téma kvality potravin i přesto podle obou hostů je z výrazné části v rukách zákazníků. Hašek trval na skutečnosti, že by se měla držet úroveň domácích produkcí, a to zejména prostřednictvím označení Klasa. Bendl zdůraznil, že čeští zákazníci dostávají kvalitní potraviny a pokud je něco vysloveně zlého, jde o výjimku. "Na toto téma se vedou dlouhé diskuze nejen s naším ministerstvem a odborníky, ale také s ministerstvem průmyslu a obchodu," řekl exhejtman Středočeského kraje.

"Budu se opakovat, ale líbil se mi dneska Michal Hašek, byl to takový vojenský přístup. Rezolutní hlas, co slovo, to fakt. Petr Bendl byl v situaci, kdy hájil v podstatě neobhajitelné. Jestliže dá někdo do párků místo masa drcené kosti, Bendl s tím těžko co udělá. Oba jsou to však profesionálové, a ačkoli byly místy zjitřené emoce, žádné hádky se nekonaly.

Jen nechápu, proč televize Prima zcela ignoruje postavu Andreje Babiše. Kromě jeho kritiky politického dění bych rád dodal, že je to nejvýznamnější "zemědělec" v zemi. Nerozumím, proč se na něj moderátor neodvolal," uzavírá ve svém hodnocení analytik Polách.

MĚLI BYSTE VIDĚT:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…