Drábek: K poště přijela dodávka "nezaměstnaných" v monterkách. To skončí

08.05.2012 10:05 | Zprávy

Od října loňského roku do března toho letošního prý resort práce a sociálních věcí ušetřil 140 milionů korun díky projektu „Docházka nezaměstnaných – DONEZ“. Jde o tolik diskutovanou docházku nezaměstnaných na poštu v nahodilých termínech, aby bylo kontrolováno, zda nezaměstnaný, který je v evidenci a pobírá dávky, nepracuje načerno. ParlamentníListy.cz o tom informoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Drábek: K poště přijela dodávka "nezaměstnaných" v monterkách. To skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek

Ministr uvedl, že od října, kdy byl systém kontrol spuštěn, prošlo jeho sítem do konce února na 47 tisíc nezaměstnaných. „V souvislosti se zařazením do projektu bylo od počátku jeho realizace do 29. 2. 2012 zahájeno správní řízení ve věci vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání s více než 4 000 uchazeči o zaměstnání. To je bezmála desetina všech, kteří byli do projektu zařazeni,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Drábek.

Kontrolujeme a tím šetříme

K tomu podotkl, že současně si asi 550 uchazečů o zaměstnání našlo ihned po zařazení do projektu zaměstnání. „Na začátku března tak činily úspory přes 140 milionů korun, a to již po odečtení nákladů, které jsme doposud za zprostředkování na Czech POINTech zaplatili,“ dodal ministr s tím, že k dnešnímu dni činí úspory odhadem už přes dvě stě milionů korun.

Podle odhadu Jaromíra Drábka tak systém mohl v horizontu dalších šesti měsíců generovat úsporu vyšší než půl miliardy korun. Tento odhad podle ministra vychází z průměrného počtu uchazečů, s nimiž je zahájeno správní řízení, případně počtu těch, kteří si najdou po zařazení do projektu zaměstnání a s nimi související úspory na vyřazení z evidence.

Nepřijdete na kontrolu? Konec s dávkami

Kontroly v praxi probíhají tak, že vytipovaní uchazeči o zaměstnání dochází na kontaktní místo veřejné správy Czech POINT v určený čas v běžné pracovní době, kde obdrží nabídku volných pozic.

Jestliže se nezaměstnaný v určený čas nedostaví, zjišťuje se důvod nedodržení této zákonné povinnosti vůči úřadu práce. Akceptovatelným důvodem může být například doložený pohovor na novou pozici či nemoc uchazeče. V případě bezdůvodné absence zahajuje úřad práce správní řízení, které může vést až k vyřazení uchazeče z evidence úřadu práce a odebrání dávek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadávky Lipavskému se kupí. Ale i svědectví o jeho práci

14:42 Nadávky Lipavskému se kupí. Ale i svědectví o jeho práci

Setrvání Jana Lipavského v křesle ministra zahraničí díky jeho konci v Pirátské straně otevřelo stav…