Jiří Radocha: Lidé jsou zahraničními víny přesyceni, vrací se k českým odrůdám

26.05.2013 18:50 | Zprávy

Tematika vína a vinařství obecně v posledních letech stoupá na popularitě. Lidé se zajímají o způsob pěstování révy, jejího zpracování nebo o rozdíly v jednotlivých druzích. To, jaké odlišnosti existují mezi víny českého a francouzského původu, objasňuje v rozhovoru manažer prodeje z vinařství Patria Kobylí, Jiří Radocha.

Jiří Radocha: Lidé jsou zahraničními víny přesyceni, vrací se k českým odrůdám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Otázka 1.: Můžete uvést, co je typické pro francouzská a česká vína z hlediska pěstování, procesu zpracování, chuti či barvy?

Francie je vinařsky velmi rozlehlá. Každá oblast má tedy v sobě něco osobitého a typického, ať už se jedná o chuť nebo barvu. Záleží na takzvaném terroir, což je vliv dané lokality na charakter vína. Co se týče procesu zpracování, Francie je typická mícháním vín do takzvaných cuvée neboli kupáží. U nás se naopak klade se velký důraz na šetrné zpracování s důrazem na odrůdový charakter vín. Chuť je ovocná s příjemnými kyselinami. Trend je vyrábět svěží, lehce pitelná vína. Zejména v posledních letech se pak čeští pěstitelé zaměřují na dosahování co nejvyšší kvality hroznů pomocí šetrných technik na vinici. V případě plodných let je samozřejmostí redukce, tedy výběr těch nejlepších hroznů. Co se týče zpracování, jsou na tom česká vinařství z hlediska technologické vybavenosti velmi dobře.

Otázka 2.: V čem se francouzská a česká vína odlišují?

Odlišují se jednoznačně v původu pěstování. Každá oblast, dokonce i každý kopec, dělají osobitý hrozen. Z něj se potom utváří jedinečné víno, které je typické pro danou oblast. Každý si tedy může najít to své, které mu chutná. Česká vína lze určitě ocenit za jejich originalitu a velkou odlišnost, příjemnou pitelnost a také velice široký výběr kvalitních odrůdových vín. U francouzských vín bych viděl výhodu v typičnosti a dlouhé tradici jednotlivých oblastí. Zároveň mají Francouzi velice dobře zpracován apelační systém vín, tedy jejich speciální certifikaci. To vnímáme jako podnět k zamyšlení také pro českou vinařskou obec, ačkoli se i u nás již jsou VOC, tedy originální certifikace vín.

Otázka 3.: Komu byste doporučil volit francouzská a komu naopak česká vína?

V tomto případě bych byl patriot. Kvalitní tuzemská vína bych doporučil jak českým zákazníkům, tak samozřejmě i zahraničním turistům při návštěvě naší země.

Francouz,  Ital, Španěl nebo Rakušan si také k regionálnímu pokrmu neotevře lahev z jižní Ameriky. Obecně je ale možné říci, že Češi volí oba druhy vín, tedy česká i francouzská. Je známo, že rádi zkoušíme a experimentujeme, chceme hodně poznávat a ochutnávat. Většina Čechů se v poslední době nakonec stejně vrací domů, k moravským vínům.

Otázka 4.: Jak se v tomto ohledu vyvíjí trend v posledních 5 letech?

Jsem přesvědčen, že velmi pozitivně. Je znát, že jsou Češi už v mnoha případech takzvaně nacestovaní, zkrátka nabažení exotikou ve všech ohledech.

Postupně nyní zjišťují, že přitom vlastně ještě nepoznali všechny poklady naší vlasti. Mezi ty pochopitelně patří i výborné tuzemské víno. Vidíme, že jezdí rádi do vinařských oblastí a chtějí ochutnávat domácí vína. Tráví tady romantické víkendy nebo pořádají firemní sešlosti. Za posledních 5 let je tento jev zcela patrný a v poslední době se ještě výrazně umocňuje.

Odpovídal: Jiří Radocha z vinařství Patria Kobylí, které je držitelem prestižního titulu Champion z Valtických vinných trhů 2013.

O společnosti PATRIA Kobylí

Společnost PATRIA Kobylí je největším pěstitelem a zpracovatelem vinné révy v obci Kobylí, která se nachází ve velkopavlovické vinařské podoblasti.

Společnost ročně zpracovává 1 200 tun hroznů a hospodaří na ploše 152 hektarů registrovaných vinic.  Ze zpracovaných hroznů se vyrábí jakostní odrůdová vína, vína s přívlastkem, archivní a ročníková vína. Vybrané šarže těchto vín zrají ve velkých ležáckých sudech a ty nejlepší v sudech barrigue. Roční produkce 1 milion lahví vína řadí společnost PATRIA mezi významné tuzemské výrobce vína. PATRIA Kobylí klade důraz na ekologické pěstování a zpracování hroznů.

Na svých vinicích uplatňuje program Integrované produkce hroznů a vína, který je zaměřený na produkci hroznů a vín špičkové kvality a zároveň je šetrný vůči životnímu prostředí. V roce 2012 byla pořízena nová technologie na výrobu bílého vína a doplněna technologie na výrobu červeného vína. Díky doplnění výrobních technologií se dostavily úspěchy na nejprestižnějších vinařských výstavách.

Úspěchy:

1) 6 vín v Salonu vín ČR 2013
2) 1 zlatý a 3 stříbrné poháry za soutěže Víno & Delikatesy
3) 6 vítězů kategorií a 6 zlatých medailí ze soutěže mladých vín Vinum Juvenale
4) 6 zlatých medailí v soutěži Vinařské Litoměřice
5) Champion z Valtických vinných trhů 2013 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nalaďte se na adventní čas mezi traktory v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi

22:03 Nalaďte se na adventní čas mezi traktory v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi

Nalaďte se na adventní čas předvánočním programem pro celou rodinu. Muzeum zemědělské techniky v Čás…