Pane prezidente, takto o Vás mluví politici

10.03.2012 11:43 | Zprávy

ANKETA Ve středu uplynulo přesně 3 285 dní od okamžiku, co na Pražském hradě na pomyslný prezidentský stolec dosedl Václav Klaus. Prezident také představil svoji knihu Rok devátý, která mapuje jeho uplynulý rok v úřadě. ParlamentníListy.cz oslovily politiky všech parlamentních stran, aby ze svého pohledu onen „Rok devátý“ zhodnotili. V některých otázkách ho překvapivě chválí i opoziční politici.

Pane prezidente, takto o Vás mluví politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Klaus před novoročním projevem

Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra hodnotí prezidentovu práci velmi dobře. „Jako vrchní velitel podpořil armádu v obtížných dobách finančních restrikcí. A pokud jde o dvě jeho velká politická témata – kritika vývoje v EU a náboženství globálních oteplovačů – tak vývoj ve světě mu dává do značné míry za pravdu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Vondra.

Klaus je jeden z mála rozumných politiků celé západní civilizace

„Devátý rok Václava Klause ve funkci prezidenta republiky hodnotím stejně jako osm předchozích – 'výtečně, pane prezidente',“ napsal redakci poslanec ODS a předseda sněmovního bezpečnostního výboru Jan Vidím. „Dokonalá práce. Jako vždycky, není co více říci,“ uvedl předseda výboru pro zdravotnictví a taktéž občansko-demokratický poslanec Boris Šťastný.

Podle 'modrého' europoslance Edvarda Kožušníka se prezidenta sluší pochválit, ale tak jako každý rok, to prý Václav Klaus zvládne sám. Další z europoslanců ODS Hynek Fajmon je přesvědčen, že „pan prezident Klaus je jedním z mála posledních opěrných bodů rozumu na veřejné scéně celé západní civilizace“.

Poslanec a bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil hodnotí uplynulý rok Václava Klause dle svých slov tak, jako roky předchozí: „Je to můj prezident a jsem hrdý, že naše země má ve svém čele čitelného státníka,“ řekl Drobil pro ParlamentníListy.cz.

Bývalý pražský primátor a nynější poslanec z ODS Pavel Bém považuje devátý Klausův rok za rok konzistentně prosazovaných názorů a politiky hlavy státu. „Co více si asi člověk může přát? Ať je zastáncem či odpůrcem, prosazovaná politika je jasná a transparentní. Dva fenomény stojí za zmínku: 1. Devátý rok se naplnily některé z prezidentových klíčových prognóz: v plné síle se projevila nekompetitivita Evropské unie a rozpočtová krize EU ukázala na slabiny federalizačních snah a evropské monetární unie (eura). 2. Přes často nevybíravou kritiku některých médií zůstala hlava státu a instituce prezidenta jedinou veřejnou, ústavní funkcí, která má důvěru české veřejnosti. I to o něčem svědčí – o kvalitě prezidenta i hlouposti některých médií. Obávám se, že toto se přímou volbou změní k horšímu,“ obává se Bém.

Když politici slyší pískat vlak, Václav Klaus už ví, kam pojede

„Mě zajímá hlavně jeho postoj k EU, a tady i nadále pokračoval v silné a jasné artikulaci kritických názorů na EU, což hodnotím kladně. Je dobře, že aspoň jeden vysoce postavený politik v EU takto argumentuje a nutí tím lidi o EU houběji přemýšlet,“ napsal ParlamentnímListům.cz předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.

Dle slov jeho kolegy z Evropského parlamentu Ivo Strejčka prezident republiky hájil jasné a srozumitelné názory, založené na lidské a politické zkušenosti. „Rozvážná politická autorita v neklidném domácím i zahraničním kontextu. Opět potvrdil, že když čeští politici slyší pískat vlak, tak Václav Klaus už ví, kam jede,“ míní Strejček.

„Myslím, že Václav Klaus si uplynulý rok užíval, docházelo totiž na jeho slova (zejména stran EU). Jinak podle mě odvedl standardní, tedy dobrý výkon, jen s drobným zaváháním,“ reagoval senátor Petr Pakosta, dlouholetý, ale dnes již bývalý člen ODS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

4:39 „Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

Předvolání k podání vysvětlení za kritiku Fialovy vlády. Dokument s šokujícím obsahem se stal náměte…