Poukázala na korupční potenciál ČEZ. Kalouskův zmocněnec se s ní odmítl bavit

28.06.2012 21:07 | Zprávy

Báňská inženýrka Věra Ježková se nebála minulý týden otevřeně pohovořit o praktikách energetického gigantu ČEZ, o falšování dokumentace a špatném strategickém plánování zavánějícím korupcí. V úterý vše přišla zopakovat na valnou hromadu společnosti a referát pronesla i přes to, že ji chtělo vedení firmy umlčet.

Poukázala na korupční potenciál ČEZ. Kalouskův zmocněnec se s ní odmítl bavit
Foto: Archiv
Popisek: Finančník a bojovník proti korupci Karel Janeček

Ježková minulý týden vystoupila na tiskové konferenci Nadačního fondu proti korupci a na základě několika orazítkovaných dokumentů vysvětlovala nevýhodnost dostavby elektrárny v Prunéřově. ČEZ navrhl záměr komplexní obnovy tří 250 MW bloků, přičemž ekonomická návratnost 25 miliardové investice nastane až po 25-30 letech provozu. V té době však už přilehlý důl Nástup Tušimice bude podle pasportu ložiska dávno vytěžen.

„Na včerejší valné hromadě mě ani nechtěli nechat dokončit můj příspěvek, ale nepodařilo se jim to. Nechala jsem mezi akcionáři kolovat pasport ložiska, kde je jasně patrné, kdy uhlí dojde. Ti si jej se zájmem prohlíželi,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Ježková, jinak taktéž akcionářka ČEZU. Ježková se prý snažila kontaktovat zástupce ministerstva financí, který musí být na valné hromadě přítomen jako zástupce státu, ale ten ji odbyl. „Řekl mi, dost úsečně, že se se mnou vůbec nebude bavit,“ uzavřela.

ParlamentníListy.cz chtěly po ministerstvu znát jméno pověřeného zástupce, který se zúčastnil úterní valné hromady, to je však nechtělo sdělit. "Je to zmocněnec spadající pod náměstka Zajíčka, jméno ale nebudeme prozrazovat," sdělil redakci tiskový mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Máme vlastní studie. Uhlí je dost

Uvedení nových bloků do provozu je plánováno na rok 2015 a důl by musel kvůli rentabilitě zajišťovat dodávky do roku 2039-2044, na což podle Studie střediska pro efektivní využívání energie SEVEN nemá kapacity. (Studie zde) Ježková žádala po valné hromadě odpovědi, proč se i přes jasné argumenty investice uskuteční. Podle tiskového mluvčí ČEZ Ladislava Kříže nejsou však argumenty Ježkové věrohodné.

„My máme vlastní studie, které dokazují, že uhlí je v dole dostatek. Paní Ježková ani není báňská inženýrka, je geoložka,“ zpochybnil pro ParlamentníListy.cz její vzdělání Kříž. Tyto studie ČEZ jsou však podle Ježkové zastaralé. Při zpochybňování svého vzdělání, se Ježková rozzlobila. „Koukám, že mluvčí ČEZu argumentuje stejně jako jeho nadřízený šéf představenstva Daniel Beneš, podpásově a blbě. S Benešem máme stejnou alma mater. Klidně vám můžu ukázat diplom, jsem báňská inženýrka,“ hájila se Ježková.

Pokud by se dostavba přeci jen rozjela, zůstaly by podle investigavce NFPK Karla Randáka, který na případu pracoval, jen dvě varianty. „Obě jsou ale nevýhodné a pro koncové spotřebitele drahé. Uhlí by se muselo nákladně dovážet ze zahraničí nebo kupovat od Czech Coal, jehož vlastníkem je Pavel Tykač. Je to jasný důkaz toho, že ČEZ dělá kroky, které jdou Tykačovi na ruku,“ uvedl minulý týden pro redakci Randák. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kde jsou buřiči proti Fialovi? Azyl, možná vězení! Spolupořadatel protivládních protestů o útlaku

14:14 Kde jsou buřiči proti Fialovi? Azyl, možná vězení! Spolupořadatel protivládních protestů o útlaku

„Patřím mezi ty, co si uvědomují nebezpečí vzniku války v Evropě. A proto nelituji úsilí a hodin str…