Zoufalý učitel napsal Kalouskovi. Utáhni opasek sobě, chceš jen hloupé

04.04.2012 18:38 | Zprávy

Obyčejný kantor z Nymburka, na základce učí fyziku a výpočetní techniku. Úsporná opatření ve školství, obecný chaos, ztráta prestiže vlastního povolání a aktuální výroky politiků. To vše Davida Michálka dohnalo k zoufalému kroku. Utáhněte si opasky sami a berte minimální mzdu, vzkázal na ministerstvo financí v otevřeném dopisu ministru Kalouskovi.

Zoufalý učitel napsal Kalouskovi. Utáhni opasek sobě, chceš jen hloupé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

 „Všemi svými kroky, zvýšením daní, snižováním financí v resortu školství, děláte vše proto, aby byl národ nevzdělaný, tudíž vám neviděl pod ruce a nechal si mazat med kolem huby. Pro vás všechny nalezlých u koryt je totiž inteligence nebezpečná a nežádoucí,“ uvádí ve svém dopisu David Michálek, učitel z Nymburka.

Sám netušil, že když pošle text svým známým, za chvíli obletí celou republiku. Teď se dostal i do Zlínského kraje, kde si ho učitelé mezi sebou přeposílají a spousta z nich tleská. „To vůbec nebyl účel toho dopisu, poslal jsem to jen blízkým přátelům. Psal jsem dopis v takovém naštvání, že se tam dostalo i pár překlepů. Situace je ale posledních pět let naprosto neúnosná. Většina ohlasů na můj dopis je od lidí kladná. Jen jeden vzkaz byl rozporuplný, šlo ale o člověka, který už je v důchodu a učil na výběrové škole,“ popsal Michálek pro ParlamentníListy.cz. „Za svůj názor se nestydím, byl to otevřený dopis panu ministru financí.“ Michálek není členem žádné politické strany a do politiky by jít rozhodně nechtěl.

Učitelé dělají šaškárny za jedny peníze

Michálek se naštval v reakci na údajné Kalouskovo tvrzení, o kterém informoval bývalý ministr Josef Dobeš, že čeští učitelé jsou nejlínější v Evropě. Že by takové vyjádření opravdu použil, ministr financí před časem popřel. „Takové slovo jsem v žádném případě nepoužil, proti tomuto tvrzení se ohrazuji. Mluvil jsem o tom, že u nás je jeden z nejnižších úvazků v Evropě 22 hodin týdně, zatímco jinde učitelé odučí 26 až 28 hodin. A vím, že tu je spoustu učitelů, kteří by byli ochotni učit za více peněz více hodin. Je to otázka efektivity,“ ohradil se ministr financí. Jenže i na to má Michalek své vysvětlení. „Mám známé učitele v Dánsku. Mají tam sice 28 hodin úvazku týdně, ale na všechno mají asistenty a samotní učitelé se věnují čistě výuce. My děláme všechny opičárny a šaškárny kolem za jedny peníze,“ vysvětlil Michálek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…