Středočeští konšelé zasedli. Škrtali ve všem. Kultura, údržba silnic, obnova venkova

13.12.2020 13:17

V pondělí proběhne zasedání Zastupitelstva Středočeského kraje, jehož hlavním bodem je schvalování krajského rozpočtu na rok 2021. Ten se ponese ve znamení šetření, a to i tam, kde je dle slov opozičního ANO potřeba přidat. Koaliční návrh rozpočtu obsahuje výrazné omezení investic na údržbu krajských silnic, snížení podpory obnovy venkova o 80 milionů nebo prakticky nulové prostředky na činnost krajských fondů, včetně toho na obnovu kulturních památek, nebo sportu.

Středočeští konšelé zasedli. Škrtali ve všem. Kultura, údržba silnic, obnova venkova
Foto: repro FB Michaela Kašpara
Popisek: Michael Kašpar, starosta Kolína: Právě začínáme s Vítem Rakušanem a dalšími 63 zastupiteli ustavující krajské zastupitelstvo Středočeského kraje.

„Kategoricky nesouhlasíme například s praktickým vyprázdněním krajských fondů. Ze stávajících cca 400 milionů korun, které jsme na činnost fondů vyčlenili v rozpočtu na rok 2020, zbylo pouhých 70 milionů s tím, že většina fondů nebude v příštím roce kryta žádnými finančními prostředky – prostě čistá nula. Týká se to bohužel i Fondu obnovy kulturních památek, podpory dobrovolných hasičů nebo sportu, což může v důsledku negativně ovlivnit společenský, kulturní i sportovní život v obcích. Žadatelé o dotace na činnost nejrůznějších zájmových či sportovních spolků tak už nyní shání kofinancování ze strany Ministerstva kultury, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a dalších subjektu. Zároveň podle návrhu rozpočtu dochází ke zrušení velmi úspěšného Fondu podpory včasné přípravy projektů EU 2021, jehož základním kamenem je příprava výstavby základních škol a s ní zajištění dostatečné kapacity pro školou povinné středočeské děti," uvedl za ANO v nedělním tiskovém prohlášení předseda klubu zastupitelů Martin Herman.

Dalším úskalím návrhu prý je zrušení krajského participativního rozpočtu na rok 2021 a na druhé straně přislib kraje obcím, že jim jako kompenzaci úřad poskytne finance na zavádění vlastních, tedy obecních participativních rozpočtů. Stejně tak je podle hnutí ANO zajímavé, že na Fond obnovy venkova, který byl v minulosti podporován až 100 miliony korun, je alokována pouze částka 20 milionů korun.

ParlamentníListy.cz krom toho už v minulosti upozornily na fakt, že řada vysokých činitelů Středočeského kraje zvládá mnoho dalších lokálních funkcí. Vzdát se jich nehodlá jediný politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…