Krušná minuta. Předseda ODS narazil na Babiše. „Od tý doby ho prej neviděli…“

16.10.2020 17:15

Nedůvěra vládě. Reálný strašák, nebo mediální kalkul? Odborníci se na posledních krocích občanských demokratů neshodnou. Ti sice nejprve souhlasili s opatřeními vlády Andreje Babiše, jen chvíli poté však prohlásili, že po skončení nouzového stavu navrhnou Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Zmínění aktéři se kvůli tomu několikrát utkali na televizních obrazovkách.

Krušná minuta. Předseda ODS narazil na Babiše. „Od tý doby ho prej neviděli…“
Foto: Repro Facebook Martina Kupky
Popisek: Politici z ODS otevírají v Olbramovicích nexistující obchvat

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
„Podle nás je namístě hlasování o nedůvěře vládě nebo to, aby si vláda znovu řekla o důvěru, ať se ukáže, kdo tuto neschopnou vládu podporuje. Pokud by došlo k vyslovení nedůvěry vládě, jsme připraveni jednat o nějakém řešení, které tady může být do voleb,“ nechal se slyšet předseda ODS Petr Fiala. Část opozice tento postup spíše odmítla.

„Tady může být scénář, kdy potom pan prezident třeba postaví svoji úřednickou vládu, takže můžeme být ve velmi nekomfortní situaci, která bude ještě horší, než je tato,“ reagoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. A premiér? „Mě to překvapuje, opozice slíbila, že nás podpoří v těch opatřeních,“ řekl na televizi Nova.

To ale není vše. Na stránkách Pravého bloku vyšel názor, kde se mimo jiné píše: „Opozice kritizuje vládu za nezvládnutí pandemie, aniž by i jen naznačila (až na čestné výjimky), jak by postupovala, kdyby byla sama u moci. Místo kritiky konkrétních kroků vlády se mudruje o ‚dalekosáhlém selhání‘, viní se premiér Andrej Babiš z toho, že ‚nemá situaci pod kontrolou‘ a podobné nesmysly.“

ParlamentníListy.cz se proto obrátily na několik občanských demokratů z Prahy, aby zjistily, co si o teoretickém hlasování myslí.

„Není to dobré. Měli bychom být jednotní, ať je Babiš jakýkoli, teď mají opatření v rukách oni,“ uvedl jeden ze zástupců ODS. Druhý tato slova potvrdil. „Babiš je Babiš, Fiala je Fiala. Náš předseda je v tom srovnání slabý, nevím, kdo mu na centrále radí, aby se neustále vymezoval vůči vládě, snad ne moravský manažer Kočí, když nic sami neudělají, jen tiskové zprávy a to je celé,“ spustil kritiku do vlastních řad.

Ačkoli jsme slíbili neuvádět konkrétní jména, můžeme říci, že jde o členy ODS, kteří dlouhodobě souznějí s názory Václava Klause juniora. „Pan předseda Fiala je skvělý teoretik, ale na Babiše nemá ničím: vlivem, silou, tahem na bránu. Bylo by lepší, kdyby zůstal v Brně i s doktorem Blažkem a nechal Prahu Sandře Udženiji,“ dodal, s tím, že „jde o další střet s Babišem, který Fiala zase prohrál, od té doby ho prý neviděli,“ uzavřel se slyšitelným úsměvem.

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
Vicepremiér Jan Hamáček v médích prohlásil, že opozice má k dispozici mechanismy, jak hlasování o nedůvěře vyvolat, a připomněl, že opoziční politici kabinetu vyčítají, že opatření opět zasahující do ekonomiky nedoprovodil finanční pomocí pro lidi, kterých se uzavření provozoven dotýká. Nelíbí se jim, že vláda se nehlásí k zodpovědnosti za současný stav.

„Každý soudný člověk by z pozice premiéra v takovémhle okamžiku už sám chtěl odstoupit, protože by si byl vědom toho, že nese plnou zodpovědnost za stav, v jakém se tato země nachází,“ sdělila na obrazovkách ČT předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle většiny odborníků hlasování o vyslovení (ne)důvěry nemá výraznější šanci na úspěch; za mediálními výstupy vidí zejména snahu ODS po zviditelnění.

Od pondělí 5. října platí v České republice nouzový stav z důvodů zhoršení epidemické situace v souvislosti s výskytem koronaviru. Nouzový stav má platit 30 dní a o jeho vyhlášení rozhodla vláda na mimořádné schůzi. S ním souvisí také zavedená opatření, ta nejnovější, která platí od středy 14. října, jsou například zavření škol, restaurací, barů či zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…