Budweiser Budvar B:CRYO bylo na český trh uvedeno v listopadu 2014. Jedná se superspeciální pivo, vyráběné patentově chráněným postupem kryokoncentrace přímo v láhvi: ze speciálního piva se ve vhodně vytvarované láhvi po zmrznutí vytvoří heterogenní pórovitá struktura složená z ledu a mikroskopických kanálků, vyplněných velice silným pivem B:CRYO. Pomocí originálního narážecího zařízení je pak B:CRYO vytlačováno z láhve a hosté si nápoj sami čepují do sklenic. Vývoj B:CRYO trval téměř 2 roky. Kromě chuťových vlastností nápoje řešil vývojový tým například i optimální vlastnosti láhve nebo technické řešení originálního výčepního zařízení.
„B:CRYO založilo zcela novou pivní kategorii. Náš postup kryokoncentrace přímo v láhvi na stole zákazníka je světově unikátní a máme jej patentově chráněný. I proto jsme náš výrobek přihlásili do soutěže Česká inovace. Těší nás, že B:CRYO porotu zaujalo,“ říká Ing. Petr Košin, Ph.D., vedoucí vývojového týmu z Budějovického Budvaru. B:CRYO získalo uznání ředitele České inovace „za průlomovost v tradičním odvětví“. Soutěž organizuje Česká inovace, o.p.s. s cílem rozpoznat perspektivní inovace, ocenit jejich autory a podpořit další uplatnění inovací v praxi. Česká inovace již pomohla desítkám projektů posunout se o krok vpřed zviditelněním, radami, finanční podporou anebo propojením s relevantními partnery. Více informací najdete zde.
Zájem o B:CRYO ze strany provozovatelů restaurací byl od samotného počátku značný a během několika týdnů se B:CRYO začalo čepovat v 60 vybraných restauracích. To byl i cíl v první etapě při uvedení na trh. V současné době si milovníci pivních specialit mohou B:CRYO objednat v 78 provozovnách. Počet provozoven se nebude letos příliš navyšovat, aby byla zachována exkluzivita produktu, neboť B:CRYO může být pro restauraci značnou konkurenční výhodou. Proto pivovar počítá s marketingovou podporou těchto podniků a také s motivačním programem pro personál. S exportem B:CRYO mimo Českou republiku se v dohledné době nepočítá.
Co je B:CRYO
Budweiser Budvar B:CRYO je mimořádné silné pivo, které si konzument „vyrábí“ přímo na stole restaurace. Host si objedná vždy celou láhev piva o objemu 1,5l, ze které získá přibližně 3 -3,5 dcl B:CRYO. Po načepování má B:CRYO., stupňovitost asi 40, hořkost 60 EBC a obsah alkoholu kolem 21% obj. K dispozici je pouze ve vybraných restauracích, které disponují vyškoleným personálem a speciálním výčepním zařízením. Do restaurací se dodává v nezamražené formě. B:CRYO je určeno pro milovníky piva – muže i ženy. Pije se ze sklenic o objemu 0,2 l na nožce. Chutná jako pivo, ale zároveň hřeje jako destilát. Pije se pomalu, při konzumaci je potřeba plným douškem zaplavit všechny chuťové receptory v ústech. Po napití přechází plná a intenzívní pivní chuť B:CRYO od nasládlosti k intenzívní hořkosti, která v závěru nabádá k dalšímu napití. Primárně se B:CRYO pije jako digestiv – velmi dobře se totiž hodí k tradičním pokrmům české kuchyně, jako jsou pečené koleno, vepřová žebra, pečená husa nebo tatarský biftek. Velmi dobře ale může kdykoliv během večera doplnit běžné čepované pivo. Další informace o B:CRYO najdete na www.budvar.cz/b-cryo
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva