Finanční správa eviduje dva miliony daňových přiznání, čas na elektronické podání je do druhého května

22.04.2024 19:15 | Tisková zpráva

Finanční správa připomíná termín pro elektronické podání přiznání k dani z příjmů, který v letošním roce připadá na čtvrtek 2. května 2024. Tento den je zároveň posledním dnem lhůty pro úhradu daně. Dosud finanční úřady obdržely přes 2 miliony přiznání, což je zhruba 72 % odhadovaného počtu. Podíl elektronicky podaných přiznání prozatím činí 63 % a letos tak poprvé přesáhne 70% hranici.

Finanční správa eviduje dva miliony daňových přiznání, čas na elektronické podání je do druhého května
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Vzhledem k tomu, že v průběhu dubna lze podat daňové přiznání již pouze v elektronické podobě, podíl online přiznání by letos mohl dosáhnout 73 %, pokud poplatníci podají obdobný počet přiznání jako loni. Před pěti lety přitom finanční úřady obdržely elektronicky jen každé třetí daňové přiznání.

„Významně rostoucí podíl elektronických přiznání nás těší hned ze dvou důvodů. Jednak je výsledkem zlepšujících se online služeb finanční správy, kterými současně podporujeme digitalizační úsilí státu. Elektronické podání také výrazně omezuje chybovost a šetří čas jak na straně poplatníka, tak u správce daně,“ říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Podíl elektronických přiznání k daním z příjmů v letech 2017-2024:

graf

Při elektronickém podání daňového přiznání je potřeba dodržet předepsaný formát XML, nestačí tedy například naskenovaný formulář ve formátu PDF. Významnou pomoc přitom může poskytnout aplikace Online finanční úřad (ZDE), kterou lze nalézt na portálu MOJE daně (ZDE). K odeslání elektronického formuláře není nutné použít datovou schránku, po vyplnění v aplikaci je možné daňové přiznání rovnou prostřednictvím portálu odeslat finančnímu úřadu. Identifikovat se lze pomocí přístupových údajů do datové schránky nebo je možné využít jakýkoliv způsob ověření identity občana – např. přístupové údaje do internetového bankovnictví (bankovní identitu) nebo občanský průkaz s čipem.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 21825 lidí

Na webových stránkách finanční správy a Hospodářské komory ČR lze nalézt podrobné praktické návody (ZDE), které s vyplněním a podáním daňového přiznání prostřednictvím portálu MOJE daně pomohou.

„Výhodou využití portálu MOJE daně je interaktivní formulář, který některé údaje předvyplní, zároveň obsahuje návodného průvodce pro vyplnění jednotlivých částí. Portál navíc upozorní na chybně vyplněné údaje či chybějící přílohy a po odeslání přiznání potvrdí jeho doručení. Díky jeho intuitivnosti a uživatelské přívětivosti ho již k plnění svých daňových povinností využívá více než třičtvrtě milionu občanů,“ dodává Simona Hornochová.

Pokud daňové přiznání podává daňový poradce nebo advokát, mohou tak učinit až do pondělí 1. července 2024. Stejná lhůta platí pro poplatníky, kteří mají zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…