Jihomoravský kraj: Rada odsouhlasila dotace, důležité pro život na venkově

08.04.2021 18:47

Rozvoj venkova, podpora vinařství, vinohradnictví, ovocnářství a zelinářství nebo dotace na provoz venkovských prodejen – krajští radní na svém jednání ve středu 7. března 2021 schválili důležité dotace pro život na jihomoravském venkově.

Jihomoravský kraj: Rada odsouhlasila dotace, důležité pro život na venkově
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

O dotace z programu Podpora rozvoje venkova Jihomoravského kraje pro rok 2021 do začátku března zažádalo na 300 obcí a místních akčních skupin. „Podpořili jsme 236 žádostí s celkovým objemem dotací ve výši 47,998 milionu korun,“ uvedl po jednání rady náměstek hejtmana Jan Zámečník. Jak dodal, částka v letošním rozpočtu je tak vlastně vyčerpána. Na tento účel v něm totiž bylo vyčleněno 48 milionů. Konečné slovo v udělení těchto dotací bude mít dubnové zasedání zastupitelů (29. dubna 2021).

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

„Našim cílem je zachovat základní funkce v oblasti veřejné správy na venkově s ohledem na kvalitu života. Program je zaměřen na podporu údržby a budování občanské vybavenosti zejména v oblasti školní a předškolní výchovy, sportu, kultury a volnočasových aktivit, služeb, zdravotní a sociální péče, dále na opravu a rekonstrukce místních komunikací, chodníků a osvětlení. Podpora aktivit místních akčních skupin je letos zaměřena především na propagaci regionální produkce formou místních značek,“ vysvětluje podrobnosti náměstek Zámečník.

Dodal, že z obvyklých sedmi dotačních titulů jsou tak letos vyhlášeny jenom tři. „Je tomu tak kvůli negativním dopadům pandemie koronaviru na krajský rozpočet,“ uvedl.

Krajští radní také odsouhlasili dotace pro 29 žadatelů v rámci programu Podpora vinařství, vinohradnictví, ovocnářství a zelinářství v Jihomoravském kraji pro rok 2021. Zde rozhodli o navýšení dotačního programu z 1,5 na 1,8 milionu korun a doporučili tento záměr schválit zastupitelům. Stejně tak budou mít krajští zastupitelé konečné slovo v rozhodování o navýšení dotačního programu na podporu venkovských prodejen.

Rada se shodla na navýšení celkové částky, určené na dotační program, ze 3 milionů na téměř 4 miliony korun. „Rozhodli jsme v rámci tohoto programu poskytnout dotaci 95 žadatelům z řad obcí v celkovém objemu finančních prostředků 3,988 milionu korun. Uspokojeni tedy budou všichni žadatelé,“ uzavřel náměstek hejtmana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.