Komora daňových poradců: Všechny návrhy na řešení současné krize je třeba diskutovat s odborníky na daně

07.04.2020 8:23

Jedním z návrhů, který projedná Poslanecká sněmovna, je návrh, na základě kterého by v případě neplacení nájemného z bytů a nebytových prostor nemohla být pronajímatelem dána výpověď, pokud toto nájemné bude doplaceno do 12 měsíců (v případě bytu), resp. 24 měsíců (v případě nebytových prostor).

Komora daňových poradců: Všechny návrhy na řešení současné krize je třeba diskutovat s odborníky na daně
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

Důsledkem bude v mnoha případech, že nájemce nájemné nezaplatí. Vedle velké diskutabilnosti tohoto návrhu, který de facto přenáší problém platební neschopnosti z jedné skupiny na jinou, má daná věc i další navazující daňové souvislosti, které nikdo zatím neřeší.

Člen Prezidia, Michal Frankl, k tomu dodává: „Je nutné si uvědomit, že bez ohledu na to, že pronajímatelé nedostanou zaplaceno, budou muset v mnoha případech odvést státu DPH a v případě podvojného účetnictví dokonce i daň z příjmů. Jestliže je tento režim vynucen státem, musí být řešeny i tyto dopady.“

Komora nabízí bezplatně státu své odborníky. Ale bohužel, návrhy s námi nejsou prodiskutovávány. „Je nutné zdůraznit, že existují i jiná rychlá řešení současné situace, která by mohla efektivně pomoci, aniž by byla jedna skupina zvýhodněna před druhou. Optimálním řešením může být dočasný odklad všech plateb vůči státu. Jde o přechodné, ale rychlé a efektivní řešení. Po skončení krize se provede vyúčtování podle pravidel, které bude čas promyslet, prodiskutovat a přijmout je s ohledem k vývoji situace jako řešení úplné a definitivní,“ doplňuje člen Prezidia a vedoucí Sekce daň z příjmů právnických osob, Jiří Nesrovnal.

Komora daňových poradců ČR opakovaně potvrzuje svoje odhodlání podílet se na řešení situace ve prospěch celé společnosti tak, aby negativní dopady současné situace na obyvatele a podnikatele byly co nejmenší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…