MPO: Kvalitní internet do měst a obcí

14.04.2021 19:33

Jak zajistit občanům a firmám kvalitní internet. Jaká jsou úskalí výstaveb elektronických komunikací, které právní normy se jich týkají, návody na řešení majetkoprávních vztahů a služebností, prezentace Jednotného informačního místa aj. Celou řadu praktických témat souvisejících se sítěmi elektronických komunikací otevřel webinář, který v rámci projektu Broadband Competence Office ČR (BCO) zejména pro starosty a další představitele samospráv a pracovníky IT oddělení uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO), Český telekomunikační úřad (CTÚ) a Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR).

MPO: Kvalitní internet do měst a obcí
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Pandemie koronaviru výrazně zvýšila poptávku veřejnosti po kvalitním, nejlépe vysokorychlostním internetu. MPO na tuto potřebu zareagovalo mimo jiné projektem BCO, který podporuje rozvoj sítí elektronických komunikací ve městech a obcích. „BCO tvoří centrála a koordinátoři, kteří působí v každém kraji České republiky. Pomáhají řešit konkrétní projekty a problémy, jsou přímými partnery pro samosprávu, jednají také s operátory. Během necelého roku fungování už realizovalo více než sedm set konzultací se zástupci měst a obcí, což je v současné situaci skvělý výsledek,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Na webináři zazněly praktické zkušenosti BCO v souvislosti s internetem v území včetně služeb, které tato centra městům a obcím poskytují. „V padesáti městech a obcích už konkrétní projekty řešíme, často jde o komplikované případy. Jsme připraveni pomoci i jinde, stačí se na BCO obrátit,“ ujišťuje vedoucí projektu BCO Michal Manhart. Kontakt je možný mnoha způsoby, nejlépe přes webové stránky https://bconetwork.cz/, kde jsou zveřejněny všechny potřebné informace.

Obrátit se na BCO doporučují i Sdružení místních samospráv ČR a Svaz měst a obcí ČR, obě organizace už proto podepsaly s MPO memorandum o spolupráci. „Našimi členy jsou především malé obce, které nemají k dispozici zázemí úřadu s mnoha odborníky a specialisty jako velká města. Pomoc proto potřebují i v oblasti internetu. Jsme za vznik a možnosti BCO rádi,“ dodává předseda SMS ČR Stanislav Polčák, který memorandum o spolupráci podepsal během webináře.

Spolupráci s BCO v praxi na webináři popsali i dva starostové. „My jsme sice větší město, ale internet je tak složitou oblastí, že jsme za podporu ze Ministerstva průmyslu a obchodu a jeho projektu Broadband Competence Office ČR rádi. Počítáme s ní i do budoucna,“ uvádí starostka města Valašské Klobouky Eliška Olšáková„Jsem v kontaktu s krajským koordinátorem, který mi poskytl řadu cenných informací a rad. Určitě naši spolupráci hodnotím jako přínosnou,“ dodává starosta obce Bolatice a senátor Herbert Pavera.

Na webináři, který sledovalo prostřednictvím počítačů cca 200 lidí, a který lze zhlédnout na https://youtu.be/KurFfQbl1CE, ČTÚ prezentoval zavádění elektronických sítí s důrazem na specifika pro města a obce a Jednotné informační místo. Tato a další témata se budou podrobně probírat i na dalším webináři, který se uskuteční 22. dubna. Účast na akci je možná po registraci prostřednictvím webových stránek https://www.ctu.cz/, odkaz je i na webu https://bconetwork.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…