Ode dneška mohou rybáři žádat o dotace z OP Rybářství 2014-2020. Jde o devatenáctou a poslední výzvu v rámci tohoto programového období.
Celkem 20 milionů korun je připraveno například na podporu technologického rozvoje, inovace a předávání znalostí do podniků, které spolupracují s vysokými školami nebo výzkumnými organizacemi. Předmětem dotace jsou i investice na zvýšení konkurenceschopnosti a zachování akvakultury. Podpora se vztahuje rovněž na vybudování a modernizaci recirkulačních zařízení a průtočných systémů k produkci kvalitních ryb. Část dotací se týká zvýšení podílu i sortimentu zpracovaných sladkovodních ryb prostřednictvím modernizace podniků a výstavby zpracoven.
Objem dotací ve výši 20 miliónů korun může být navýšen o peníze ušetřené v předchozích výzvách programu například tím, když některý žadatel odstoupí od svého projektu. Proto MZe zřídilo zásobník projektů, které budou seřazeny podle preferenčních kritérií. Bude tak moci poskytnout dotaci i některým žadatelům, kteří na ni zatím nedosáhli.
Příjem žádostí prostřednictvím Portálu farmáře začíná dnes, 6. dubna a končí 27. dubna. Podrobnosti najdete ZDE.
Připravuje se navazující program OP Rybářství 2021-2027. Právní předpisy již Česká republika a další členské státy s Evropskou komisí vyjednaly a v dubnu či květnu vstoupí v platnost. K nejdůležitějším úspěchům, které se podařilo dohodnout, patří zařazení kompenzací (např. mimoprodukčních funkcí rybníků) mezi podporované aktivity.
První výzvy v OP Rybářství 2021-2027 budou vyhlášeny na začátku roku 2022. Program bude zaměřen na sladkovodní akvakulturu. Jeho hlavním cílem je, aby odvětví zůstalo konkurenceschopné, odolné a udržitelné. Tento cíl rovněž přispívá záměrům Zelené dohody pro Evropu. V programu bude mít Česká republika přibližně stejně peněz jako v právě končícím období, tedy 1,1 miliardy korun.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva