Nadace ČEZ: O grant Oranžový přechod lze žádat i letos, a to do konce dubna

10.04.2021 16:34

Nejvíce srážek vozidel s chodci se podle statistik odehraje za šera či v noci, při snížené viditelnosti. Dobře osvětlené přechody tak přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 procent. Už od roku 2013 proto Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím lépe zabezpečit frekventované přechody pro chodce právě prostřednictvím kvalitního osvětlení. Získat mohou až 120 tisíc korun. Žádosti o letošní grant na nový Oranžový přechod ve městech či obcích přijímá nadace až do konce dubna.

Nadace ČEZ: O grant Oranžový přechod lze žádat i letos, a to do konce dubna
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Celá pětina smrtelných nehod chodců se odehraje na vyznačeném přechodu. Nejčastější příčinou bývá nepozornost řidiče vozidla, který chodce prostě přehlédne. Nadace ČEZ proto již sedmým rokem pomáhá smutné statistiky měnit. Nejčastěji chtějí žadatelé lépe osvětlit přechody v blízkosti mateřských a základních škol. Zvláště v zimních měsících, kdy děti chodí domů z různých kroužků až za šera, je důležité, aby byly pro řidiče hodně vidět. Máme radost, že Oranžové přechody si rychle získaly oblibu a přispívají k vyšší bezpečnosti v obcích,“ poznamenala Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Vloni Nadace ČEZ podpořila 21 projektů za 2,5 milionu korun, z toho tři v Ústeckém a jeden v Libereckém kraji. Zatímco v Teplicích a České Kamenici jsou již oranžové sloupy se světly na svých místech. V Krupce a Novém Boru budou instalovány letos. Krupka přitom „trhne“ nový rekord, neboť v rámci jednoho projektu zde hodlají nasvítit hned šest přechodů. Je to o jeden více než v Postoloprtech na Lounsku z roku 2015.

Celkem již bylo od roku 2013 zrealizováno 24 projektů v Ústeckém a 5 v Libereckém kraji. Slovo projekt je přitom na místě, neboť jak již bylo výše řečeno, někde „oranžově“ nasvítili více přechodů najednou. Například i v Kadani či Teplicích.

Grantové řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ je zaměřeno na podporu zvyšování bezpečnosti formou instalace osvětlení přechodů pro chodce jak v zastavěných oblastech (intravilán), tak i mimo ně (extravilán). „Příjemcem nadačního příspěvku mohou být pouze obce, města, nebo městské části hlavního města Prahy. Za posledních sedm let vyčerpali žadatelé o grant více než 25 milionů korun na 172 projektů,“ uzavřela Michaela Ziková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…